Közélet

Orbán: Egy egész kultúra áll szervezett támadás alatt

Második alkalommal rendeztek Budapesten keresztényüldözésről és üldözött keresztényekről szóló nemzetközi konferenciát, a rendezvényről az Index írt beszámolót.

Eszerint Orbán Viktor azzal kezdte nyitóbeszédét, hogy a magyar törzsek zöme 1100 évvel ezelőtt jött a Kárpát-medencébe, nem mi voltunk az elsők, korábban jöttek mások is, de ők eltűntek. Fajtaidegenek és kultúridegenek vagyunk a környéken, tanaink, irodalmunk, táncaink csak ránk jellemzőek – mondta Orbán, aki szerint a magyarság megmaradásában a kereszténység felvétele volt a kulcsmomentum.

Kijelentette: a keresztények üldözése Európában, Afrikában és a Közel-Keleten nem választható el egymástól, majd felsorolta, az elmúlt időszakban hány keresztényt öltek meg a világon a vallása miatt. A miniszterelnök szerint azonban egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja a karjait. Hozzátette: akik a keresztényüldözést csak humanitárius problémaként kezelik, arról nem beszélnek, ami a legfontosabb. Nemcsak emberek és közösségek, hanem egy egész kultúra áll szervezett támadás alatt, ez pedig a mi kultúránk és civilizációnk, nemcsak Afrikában, de Európában is.

A támadás formái változatosak: népességcsere, bevándorlás, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara

— mondta a miniszterelnök, aki arra is kiért, hogy az európai keresztények nagy bajban vannak, a helyzeten az segíthet, ha visszatalálnak a gyökereikhez.

 Európa megmentéshez nekünk azok adhatják a legnagyobb segítséget, akiknek most mi segítünk. Mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást

— fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar nép és kormány hiszi, hogy a keresztény erények békéhez és boldogsághoz vezethetik azt, aki gyakorolja azokat, ezért az alkotmány is kimondja, hogy Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége. Ez az örökség kötelez, hogy a magunk erejének megfelelően megvédjük a világban azokat a keresztény közösségeket, amelyek üldöztetést szenvednek — mondta.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik