Közélet

A kormány válasza a gyógypedagógus-hiányra: Gyurcsány

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, miután lapunk beszámolt arról, hogy egy budapesti fejlesztő óvodában szeptember óta nincsen gyógypedagógus az egyik csoportban, az állásra azóta sincs jelentkező, így a legsúlyosabban érintett autista gyerekek maradtak megfelelő szakember nélkül.

Autista gyerekek maradnak ellátatlanul a gyógypedagógus-hiány miatt
Egy budapesti fejlesztő óvodában szeptember óta nincsen gyógypedagógus az egyik csoportban, az állásra azóta sincs jelentkező, így a legsúlyosabban érintett autista gyerekek maradtak megfelelő szakember nélkül.

A képviselő kérdésében a probléma súlyosságát többek közt azzal érzékeltette, hogy ahogy cikkünkben is írtuk, hogy október közepén a ceglédi Losontzi István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban nem kevesebb, mint tíz gyógypedagógusra lenne szükség.

Az LMP-s politikus Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől azt szerette volna megtudni, mi a kormány elképzelése, hogyan oldja meg Magyarországon a gyógypedagógus hiányt, illetve afelől érdeklődött, tervezik-e növelni a felsőfokú képzéseket, hogy minél több jól képzett gyógypedagógus kerüljön ki az egyetem falai közül, ezáltal csökkenjen a szakemberhiány.

Ungár kérdésére Kásler helyett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, aki többek közt azt írta:

Magyarország kormánya családbarát kormány, ezért minden olyan intézkedés, amely a magyar családok életét segíti, elsőbbséget élvez.

Az államtitkár szerint a gyógypedagógusok megbecsülése, megtartása érdekében a kormány eddig is számos intézkedést hozott:

rendezte az oktatásban dolgozók bérét, amelyet a szocialista kormányok nem tettek meg. A Gyurcsány Ferenc vezette kormány pénzt vont el az oktatástól, egyhavi bért vett el a tanároktól, és több ezer pedagógust tett az utcára.

Ehhez képest Schanda szerint a Fidesz intézkedéseinek hatására megnövekedett a gyógypedagógusokat képző helyek és képzési helyszínek száma is, illetve megemelték a felvehető maximális létszámot is.

Célunk, hogy a magyar felsőoktatási rendszerből továbbra is magas színvonalú képzést kapott, a hivatásukat szeretettel művelő, szakképzett gyógypedagógusok kerüljenek ki

– zárta válaszát az államtitkár.

Emlékeztetőül, amikor lapunk érdeklődött az Emminél afelől, terveznek-e valamilyen intézkedést a pedagógusfizetések növelése érdekében, hasonló választ kaptunk:

Az Emmi válasza a bérükkel fotózkodó pedagógusokra: Gyurcsány
A minisztérium szerint a mostani kormány 2010 óta pótolja az oktatásban a pénzügyi forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik