Közélet

Orbán az új Puskás Arénát a Lánchídhoz és a Parlamenthez hasonlította

Orbán Viktor kormányfő a Magyar Rádió vendége volt, és ha már ott volt, sorosozott újfent egyet. Várhelyi Olivérből uniós biztos lesz (a bővítési portfoliót kaphatja, amely Orbán szerint nagy diplomáciai siker Magyarországnak, mert nagyon fontos poszt), de meg kellett ezért küzdenie neki és a magyar kormánynak. Voltak, akik külföldről is fúrták Várhelyit, de voltak, akik bentről, a magyar ellenzék is aknamunkát folytatott Orbán szerint.

Sőt, azt állította a miniszterelnök, hogy tények támasztják alá, hogy személyesen Soros György is meg akarta akadályozni Várhelyi kinevezését. Orbán mindenesetre nem árulta el, milyen tényekre gondol.

Szóba került a gazdaság is. Orbán szerint cudar idők jönnek, főként az eurózónában, mert nagyon lelassul például Németország gazdasági növekedése, és ez nekünk sem jó. De a kormány dolgozik egy második gazdaságvédelmi akcióterven – amelyet a napokbeli miniszteri nyilatkozatok szerint jövő tavasszal vezethet elő a kormány. Orbán sem árult el semmit ezekről az intézkedésekről sem, csak annyit mondott, hogy most elválik, hogy megállunk-e a saját lábunkon.

És ha már a múlt héten volt az új stadion, a Puskás Aréna megnyitója, ez a téma sem maradhatott ki a miniszterelnöki interjúból.

Valaki szereti a magyarokat, valaki nem. Én szeretek sok magyarral együtt lenni. Az ünnepek előtt szoktunk veszekedni, így van ez a családoknál is, de szeretünk ünnepelni

– így a kormányfő a hvg.hu összefoglalója szerint.

Most is ez történt a Puskás Aréna esetében Orbán magyarázata szerint, mert bár előtte volt vita, hogy kell-e vagy sem, de a végén mindenki boldog volt, és mindenki tapsolt. Orbán emiatt aztán az új, 70 ezres stadiont a Lánchídhoz és a Parlamenthez hasonlította.

Annyit mondott még a miniszterelnök, hogy a Fidesz nem döntötte még el, hogy marad-e az Európai Néppártban.

És hogy szerinte szamárság a jogállamisághoz kötni az EU-pénzek folyósítását.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 18-án. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik