Közélet

„Az utolsó lehetőség, hogy visszaszokom a heroinra”

Vészesen lecsökkent az ópiátoktól – elsősorban herointól és metadontól – függők kezelésében, a szerről való leszoktatásban nélkülözhetetlen Suboxone mennyisége Magyarországon. A külföldről történő beszállítás egy ideje leállt, és a tartalékok is vészesen kezdenek kimerülni – tudta meg a 24.hu.

Ez majdnem olyan, mintha a cukorbetegeknek holnaptól nem lenne inzulin

– érzékeltette lapunknak a helyzetet Rigó Péter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézethez (OPAI) tartozó Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ vezető főorvosa. A pszichiáter hangsúlyozta, hogy a kábítószer-függőségből való felépülés egy rendkívül hosszú, többlépcsős folyamat, ezt akaszthatja meg több száz kliensnél a Suboxone hiánya, mivel a buprenorphin és naloxon hatóanyagú készítményt nem tudják mással pótolni. Többségük receptre szerzi be a szert az ambulancián történő beállítás után, de a készletek a patikákban elfogytak, és az ambulancián is legfeljebb két hétre elegendő mennyiség található.

Kérdeztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet a hiány okáról, de nem válaszoltak megkeresésünkre.

Függőségből függőségbe

A heroinfüggőséget leggyakrabban a kizárólag a drogambulanciákon elérhető metadonnal kezelik. A metadon megszünteti ugyan a heroin elvonási tüneteit és társadalomképessé teszi a klienst (tehát képes lesz például dolgozni, szociális életet élni), de emellett függővé is válik tőle: rendszeresen szüksége lesz további adagra.

A metadontól tehát nehéz megszabadulni. A szermentes élet felé vezető út szükséges kelléke a Suboxone, ami felhasználható a metadonfüggőség megszüntetésében is. A legtöbb esetben Suboxone-t az kap, aki a metadonról  szeretne leállni, de előfordul az is, hogy a Suboxonnal kezdik a leszoktatást.

Rigó Péter elmondta, a Suboxone nagy előnye az is, hogy nem lehet intravénásan használni, mert a vérbe jutva azonnal működésbe lép egyik összetevője, ami megakadályozza az ópiátreceptorokra való tapadást, vagyis nem eufóriát, hanem elvonást vált ki.

Az élet működtetéséhez kell

A Suboxone-hiány több száz leszokni vágyó életére lesz komoly hatással. Ha elfogy a szer, sokaknál hosszú évek munkája veszhet kárba. Elsősorban azon heroin-, illetve metadonfüggők a veszélyeztetettek, akik Suboxone-nal élik életük leszokásra irányuló szakaszát.

A 24.hu-nak nyilatkozott egy már hat éve Suboxone-t használó függő is, aki elmondta, a droghoz fűződő fonalat, bár többször próbálta, 25 éve nem tudja elszakítani, a szerrel viszont működtetni tudja az életét, és a kábítószert sem kívánja.

Voltak féléves tiszta időszakaim, de mindig visszaköszönt a kábítószer valamelyik traumával. Egy idő után beláttam, hogy nem megy, de le akartam szorítani a függőséget egy bizonyos szintre, hogy együtt lehessen élni vele

– magyarázta forrásunk, akit a kábítószermentes élethez a Suboxone segítette hozzá, és lehetősége lett társadalmilag is elfogadott életet élni.

Napi egy tablettát kell bevennie, és heti egyszer kell beszereznie a patikából a Suboxone-t, amit kezdetben a drogambulancia ingyenesen biztosított számára. Most heti hatezer forintjába kerül, hogy ne gondoljon újabb kábítószeradagra.

Suboxone hiányában a hozzá hasonló függők másik lehetősége a metadonhoz való visszatérés, ám a szakemberhez hasonlóan nyilatkozónk szerint is óriási visszalépés lenne, ha a Suboxone helyett újra metadonnal kezelnék függőségét.

Az utolsó lehetőség, hogy visszaszokik az ember a heroinra

– mondta lemondóan.

Kiemelt kép: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik