Közélet

Közel 30 forinttal drágább már a gázolaj, mint a benzin

Eltérő irányban változtak ma az üzemanyagárak. A benzin literje 5 forinttal lett olcsóbb, a gázolaj ára viszont 3 forinttal nőtt.

Ezzel a benzin átlagára 381 forintra esett, a gázolajé már 408 forint.

De úgy fest, egyelőre majdhogynem mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, tankol a magyar rendületlenül. Megállíthatatlannak tűnik az üzemanyagok fogyasztásának minden korábbi csúcsot megdöntő emelkedése, beleértve a dízelt is – írta a Népszava a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatsorát idézve.

Az év első kilenc hónapja során a márkás hazai benzinkutakon a tavalyinál 5,6 százalékkal több, közel hárommilliárd liter üzemanyag fogyott. Szétbontva: benzinből idén 3,7, gázolajból pedig 6,1 százalékkal fogyott több az előző év első kilenc havához képest.

A kétmilliárd litert közelítő első háromnegyed éves gázolajforgalom az elmúlt öt évhez hasonlóan idén is rekord. A benzin egymilliárdon felüli mennyisége ugyanakkor még mindig nem éri el az előző évtized közepének értékeit. Prémium benzinből 20 százalékkal több, 83 millió liter fogyott. A prémium gázolaj iránti kereslet ezúttal szintén közel tizedével ugrott.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik