Közélet

Az EU-országok totál kibuktak a magyar diplomácia újabb húzásán

Az Európai Unió figyelmeztetni akarta Törökországot az észak-szíriai hadműveletek veszélyeire, de Magyarország bármiféle indoklás nélkül, egyedül a 28 tagú EU-tagországok közül, megvétózta azt. A tagállamok egy közös nyilatkozatot akartak kiadni még szerda reggel, mert az újabb véres harcok újabb menekültáradattal veszélyeztethetik az európai biztonságot. A szövegtervezet kedd estére összeállt, szerdán reggel tervezeték aláírni, csak éppen egyedül a magyar kormány megbízottja nem írta alá, ezzel meggátolta a közös dokumentum megszületését.

Szerdán kora délután Törökország megtámadta Szíriát, az első légicsapásokban két civil is meghalt.

„Szerda este aztán, órákkal a török hadművelet megkezdése után az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője arról tájékoztatta az EUrológus blogot, hogy este fél nyolckor megszületett a közös deklaráció, miután a helyzet Szíriában súlyosabbá vált, és a szöveget elfogadták a tagállamok nagykövetei” – írja a 444.hu.

Mindenesetre az EU-s tisztségviselők és az országok vezetői kiakadtak a magyar fél húzásán. A luxemburgi külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy elfogadhatatlan, hogy Magyarország rendszeresen akadályozza az EU-t, így aztán „ha egyszer sem sikerül egyetlen ilyen közös nyilatkozatot kiadnunk, akkor nem egyszerűen külpolitikai törpék leszünk, hanem megszűnünk létezni.”

A Spiegel cikke megjegyzi azt is, hogy a magyarok újabb vétója miatt uniós diplomáciai körökben visszatérő vélemény, hogy az egyhangú uniós döntéshozatal külpolitikai kérdésekben nem fenntartható, és át kell térni a többségi döntési mechanizmusra. Ez amúgy egy olyan cél, amit a leendő elnök, Ursula von der Leyen is magáénak vall.

Kiemelt kép: Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik