Közélet

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a gyerekekkel kampányoló Borkai, a jachtos orgián is feltűnő ügyvéd képviseli

Borkai Zsolt győri polgármester alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Győri Ítélőtábla végzése ellen. Az ügy előzménye, hogy szeptember 17-én Győrszentivánon Borkai és Sik Sándor fideszes képviselőjelölt általános iskolás gyerekek előtt tartott beszédet.

Egy fél éve már elkészült futópályát adtak át.

Az MSZP kifogással élt a területi választási bizottságnál, mondván, azzal, hogy Borkai és Sik iskolás gyerekeket felhasználva kampányolt, jogsértést követett el.

A választási bizottság úgy ítélte meg, hogy a sérelmezett videón és cikkekben volt észszerű indok a polgármester és a képviselő szerepeltetésére, illetve a videó megtekintése alapján nem tudták megállapítani, hogy az eseményen megtartott beszédek a kampánnyal függtek össze.

A döntéssel szemben a MSZP bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. Az ítélőtábla pedig megváltoztatta a határozatot, és megállapította, hogy Borkai és Sik a győrszentiváni futópálya felavatásakor iskolás gyerekek kampányeszközként való felhasználásával jogszabálysértést követett el. A polgármestert és a képviselőjelöltet eltiltották a további jogsértéstől és fejenként 345 ezer forint bírság befizetésére kötelezték.

Borkaiék a döntéssel szemben úgy érveltek, hogy csak tisztségükből eredő kötelezettségüknek tettek eleget, az átadón pedig semmiféle utalás nem volt arra, hogy jelöltek a választáson. Megjegyezték azt is, hogy ha kampányolni akartak volna, „akkor sokkal jelentősebb beruházások alkalmával tették volna azt”. Ráadásul szerintük nem volt hatásuk arra, kik vesznek részt egy nyilvános eseményen, így nem ők helyezték a politikai térbe a gyerekeket.

Az ügy érdekessége, hogy amint az alkotmányjogi panaszban olvasható,

Borkait és Sik Sándort Rákosvalvy Zoltán képviseli, az az ügyvéd, aki nem csupán a győri polgármester barátja és támogatója, de részt vett azon azon a jachton tartott orgián is, amelyről szexvideók kerültek elő.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik