Közélet

Megtiltanák a pedagógusoknak, hogy a fizetésükről beszéljenek

A Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak megtiltanák, hogy fizetéseikről beszéljenek, derült ki a Népszava birtokába került titoktartási nyilatkozatból.

Ahogy arról mi is korábban beszámoltunk, nemrég a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata egy kampányt indított, aminek keretében rengeteg pedagógus mutatta meg, mennyire keveset keres hónapról hónapra.

„Csak azt szeretném, hogy ne legyen szégyen tanárnak lenni”
Egymás után teszik közzé a pedagógusok, mennyi pénzt visznek haza havonta. Hárman közülük elmondták, miért vesznek részt a kampányban, és mi tartja őket mégis a pályán.

Az említett tankerületben ehhez képest a titoktartási nyilatkozat aláíróinak vállalnia kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra.

A tanárok nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, valamint a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról, ráadásul a titoktartási kötelezettség a munkaviszony megszűnése után is élni fog, ettől eltekinteni csak akkor lehet, ha bíróság vagy más hatóság „a titok” kiadására kötelez. Ellenkező esetben fegyelmi eljárást indítanak.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az ilyen fokú szigor jogsértő lehet, hiszen nem csak az iskolai problémákról való beszélgetést gátolja, hanem a jogsegélyért a szakszervezethez fordulást is.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik