Közélet

Kampányban véleménnyé válhat a hazugság

Hiába állított a tényekkel ellentétes dolgot egy jelölt, az Alkotmánybíróság ezt véleménynek tekintette, amit véd az Alaptörvény.

A hvg.hu szúrta ki, hogy immár az Alkotmánybíróság is elutasított egy szocialista panaszt. Egy székesfehérvári fideszes képviselőjelölt ugyanis egy iskola várható felújításáról azt mondta, az ellenzék az elmúlt évben soha nem támogatta az intézmények felújítását. Az MSZP kifogást emelt, mert az ellenzéki képviselők mindig, így az  iskola esetében is a felújítás mellett szavaztak.

A panaszt elutasította a helyi és a területi választási bizottság is, a szocialisták hiába érveltek azzal, hogy nem vélemény, hanem a választók megtévesztése, ha egy konkrét szavazás eredményét vonja valaki kétségbe. Panaszukat a Győri Ítélőtábla, majd most az Alkotmánybíróság is elutasította azzal, hogy a vitatott mondat mégis vélemény, alkotmányosan védett, leginkább a kampányban van helye

a politikai programokról és a jelöltek alkalmasságáról vallott vélemények akár túlzó, felfokozott megfogalmazásának, tekintettel arra is, hogy ezen időszak alatt a cáfolat vagy ellenvélemény kifejtésének is jelentős tere nyílik.

A „soha, soha nem támogatta” kifejezés az öt alkotmánybíró olvasatában valójában azt jelenti, hogy a fideszes képviselőjelölt szerint az ellenzékiek nem voltak együttműködők, és ez „a jövőben sem várható tőlük”. A testület indoklása végén arra figyelmeztetett, hogy a jelöltek bármilyen valótlan információt nem  terjeszthetnek, hatásköri keretei között ezek felett őrködhet az Alkotmánybíróság, de a kampány etikai kérdéseit nem vizsgálhatja, ez a résztvevők felelőssége.

A jó erkölcsöt és a jó ízlést figyelmen kívül hagyó megnyilvánulások morálisan minősítik azt is, aki ilyen eszközökkel él.

Külön felhívták arra is a figyelmet, hogy a védett szólásszabadság sem jelenti azt, hogy minden eszközzel élni is kell, ami nem jogsértő.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik