Közélet

Dobrev: A Fidesz elvette az önkormányzatokat is

Az október 13-i önkormányzati választáson fel kell szabadítani az összes magyar várost és falut – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerdán Dombóváron.

A politikus országjáró kampányának fórumán hangoztatta: a választáson „meg kell mutatni Európának, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy van egy vágyott, másik Magyarország, ahol a politikusok azzal foglalkoznak, hogyan lehet jobbá tenni az életet, emelni a nyugdíjakat, mit lehet tenni az egészségüggyel, hogyan lehetnek jobbak az iskolák és mit lehet tenni azért, hogy ne menjenek el a fiatalok az országból. Ezek a politika legfontosabb kérdései, Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben azonban minderről nincs szó.

Állítása szerint évente egy kisvárosnyi ember hal meg Magyarországon, mert nem kap időben egészségügyi ellátást, az elmúlt tíz évben csökkent az iskolások tudása és a 20-40 éves korosztály 60 százaléka külföldre ment dolgozni – olvasható az MTI tudósításában.

A politikus kitért arra is, hogy a családtámogatások, vagyis a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), nem jut el a szegényebbekhez; az országban 1,4 millió, gyermeket nevelő család közül csak 160-170 ezren vették igénybe a csokot. A fennmaradó 1,2 millió családdal is foglalkozni kellene – jegyezte meg.

Ezeknek a kérdéseknek azért van köze az önkormányzati választásokhoz, mert a nemzeti együttműködés rendszere átfogja az egész országot, és az önkormányzatoknál kezdődik, jelentette ki az Európai Parlament alelnöke. Dobrev hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy ha a településeken nem fideszes polgármestert választanak, nem kapnak pénzt az önkormányzatok.

Az elmúlt tíz évben nemcsak az egészségügyünket és az oktatást vették el, hanem a demokrácia alapját, az önkormányzatokat is. Az emberek azért választanak képviselőt és polgármestert, hogy küzdjön az érdekeikért. A fideszes polgármesterek helytartók, a pártközpont utasításait hajtják végre, egy feladatuk van, az, hogy a városukban az épüljön, amit a kormány akar.

Azt mondta, a vasárnapi választás arról szól, hogy „sikerül-e kiragadni sok százezer embert a nemzeti együttműködés mocskos rendszeréből”.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik