Közélet

Johnson: Ha törik, ha szakad, október 31-én lesz a brexit

A törvény szerint az Egyesült Királyság október 31-én elhagyja az Európai Uniót, bármi történjék is. A legfontosabb, hogy nekünk kedvező feltételekkel történjen meg, most ezen dolgozunk,

mondta kedden újságíróknak Boris Johnson brit miniszterelnök, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az angol legfelsőbb bíróság szerint törvénytelen volt a parlament működésének felfüggesztése.

Hogy őszinte legyek, ez a parlamenti és bírósági ügy nem könnyíti meg a helyzetet. Így nyilvánvalóan nehezebb lesz megegyezni, de dolgozunk rajta,

tette hozzá Johnson, aki jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ ülésén.

Az ülésszak felfüggesztésével Johnson megkerülhette volna a parlamentet annak érdekében, hogy a képviselők ne tudják megakadályozni a brit európai uniós tagság jó eséllyel megállapodás nélküli megszűnését a kilépés (Brexit) jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart. John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Kiemelt kép: Europress/Drew Angerer/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik