Közélet

Államtitkár: szerencse, hogy van 700 üres pedagógusállás, így el tudnak helyezkedni a friss diplomások

A tanévnyitás aprópóján számolt be az oktatás területén elért kormányzati sikerekről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a HírTV hétfő esti és a közmédia kedd reggeli műsorában, kijelentéseit a 444.hu dolgozta fel.

Mindkét helyen kérdezték a pedagógushiányról, mindkétszer nagyjából ugyanazt válaszolta: rendszerszinten megvan az az állomány, ami képes a feladatok ellátására. A HírTV-ben azonban ennél tovább ment. Mint mondta:

Szoktam azt is mondani, hogy több ezer ember végez az egyetemeken, ha nem lenne kiírva több ezer álláshely adott esetben, volt olyan kérdés, ami hétszáz óvodapedagógus álláshelyre kérdezett rá nálunk, ezernégyszázan végeznek. Nagy szerencse, hogy van hétszáz kiírt álláshely.

Júniusban írtunk róla, hogy iszonyú a tanárhiány az iskolákban. Több helyre már  „bármilyen szakos” pedagógusokat keresnek, más tanári karból 12 szakember hiányzik.

A minisztérium ugyan rendszeresen hangoztatja, hogy mennyien végeznek a különböző intézmények tanárszakjain – nagyjából évente hatezren –, arról kevés szó esik, hogy ez a létszám nem marad a pályán huzamosabb ideig. A pedagóguspálya második évében kerül sor egy úgynevezett minősítő vizsgára, amely során a pályakezdők megkaphatják a Pedagógus I. fokozatot. Ha mind a hatezren átesnének ezen a vizsgán, valószínűleg biztosítottabb lenne a tanárság létszámának fenntartása, csakhogy információink szerint ezt a valóságban legutóbb 2100-an tették meg.

Ez azt jelenti, hogy a pályakezdők kétharmada eltűnik a pályáról.

Itt a tanév vége, több mint 2300 pedagógus hiányzik
Nem látszik, hogy bármivel is népszerűbb lenne a tanári pálya, mint egy éve: egyes iskolákban szinte bármilyen szakos tanárra szükség lenne, van, ahol 12 pedagógus hiányzik.

Kiemelt kép: Rosta Tibor/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik