Közélet

29 nyugdíjasként dolgozó orvos még mindig vár a járandóságára

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra biztatja a kórházakat, rendelőket, hogy a minisztériumnál sürgessék meg a nyugdíj mellett dolgozó orvosaik járandóságának rendezését. A hivatalnak pillanatnyilag 29 olyan orvosról van tudomása, aki bár dolgozik, nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátásához — írta meg a Népszava.

A lap emlékeztet: lét hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ, így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat.

A Népszava közérdekű adatigénylést nyújtott be az érintettek ügyében. A NEAK válasza szerint a régebb óta túldolgozók közül még 29 orvos esetében hiányosak a nyugdíjpótló ellátás utalásához szükséges dokumentumok. Azokról, akik első alkalommal kértek foglalkoztatási engedélyt, nem rendelkeznek hasonló adattal, mivel tapasztalat szerint a kórházak az ő adataikat akkor közlik a NEAK-al, amikor már a kezükben van a minisztériumi mentesítés. Megjegyezték: amint a hiánypótlás megtörténik, az érintettek megkapják a járandóságukat.

Kiemelt kép: Balázs Attila/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik