Közélet

Szél Bernadett még nem tudja, melyik pártban folytatja

Még nem tudom, hol folytatom a politikai életemet,

mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Szél Bernadett. Az LMP korábbi társelnöke azt nem tagadja, hogy szimpatizál a Momentummal, az európai parlamenti választáson is kampányolt velük.

A Momentum meg tudta csinálni, hogy szervezett formában megtartotta a fiatalokat, sőt még szélesítette is a szavazóbázisát.

Szél azt mondta, hogy független képviselőként egyszerűbb az élete, mert nem kell igazodnia egy párthoz, de tudja, hogy a politika nem magányos farkasok, hanem erőterek küzdelme.

Nekem fontos, hogy milyen csapathoz tartozom, az előzőt se tudtam csak úgy otthagyni, egészen az utolsó utáni pillanatig maradtam. Ha egyszer újra lesz csapatom, akkor nagyon megnézem, hova megyek, mert nagyon lojális vagyok, és ez egy korlát, igaz, lehetőség is.

Az LMP-ről szólva kijelentette, nem tud örülni annak, hogy korábbi pártja 2 százalék körül mozog, mert a mostani helyzetében azt látja, hogy az ő sokévi munkája megy tönkre.

Én mára hevertem ki, amit az LMP-ben kaptam,

jegyezte meg Szél és egy példával is érzékeltette, hogy milyen volt a hangulat a pártban tavaly tavasszal.

Én a választás után tudtam meg, hogy kétféle eredményváró bulija volt az LMP-nek. (…) Volt a mienk, mondjuk úgy, a »hivatalos« LMP-buli, és volt a másik, annak a csapatnak, aki nem akarta a koordinációt, és sokat tett is ezért. Akik nem akartak inni az »árulókkal«. Gyanítom, ott voltak többen. Az titkos szervezés volt.

Azt azonban hozzátette, tudatos volt abban, hogy nem akart rosszat mondani az LMP-re, és ez továbbra is célja, mert nagyon sok olyan ember maradt ott, akiknek a tisztességében nem kételkedik, viszont teljesen rossz politikai helyzetértékelést produkáltak.

Tulajdonképpen populista retorikával sikerült elérni, hogy ellene forduljanak azoknak, akik a választók szerint is politikailag jó irányba vitték az LMP-t. A pártot lefejezték. És a Fidesznek ez éppúgy megfelelt, mint ami a választás után a Jobbikban történt.

Szél Bernadett egy ösztöndíj keretében tavaly ősszel rövid időt az Egyesült Államokban töltött. Saját bevallása szerint az út során jött rá, hogy először meg kell bocsátania azoknak, akik bűnbakot csináltak belőle, ahogy a saját pártjának is.

Azért se léptem be sehova, mert meg akartam várni, hogy kiheverjem ezt.

A képviselő a Momentumnál nagyon jó hangulatú kampányt látott és jó volt megtapasztalnia, hogy nem törvényszerű, hogy egy pártban az ember rosszul érezze magát, és aztán még ki is csinálják.

Kiemelt kép: Szél Bernadett a Momentum május 1-jei rendezvényén. Fotó: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik