Közélet

Nő lehet Orbán biztosjelöltje, ha Trócsányit megfúrják

A 444.hu információi szerint ha Orbán Viktor arra kényszerülne, hogy lecserélje biztosjelöltjét, nevezetesen Trócsányi Lászlót, akkor Járóka Lívia vagy Győri Enikő lehet a befutó.

A lap emlékeztet, a magyar kormány jóval ezelőtt jelezte, hogy Trócsányi lesz a jelölt, aki az életrajza alapján tökéletes választásnak is tűnt, csakhogy pont akkor volt az Orbán-kormány igazságügyi minisztere, amikor a jogállamiság rendszerszerű leépítése miatt EU-s eljárás indult Magyarország ellen.

Trócsányi emiatt célponttá válhat azok körében, akik szeretnék kifejezni, hogy elutasítják az illiberális magyar modellt. És már régóta hallani olyan készülődésekről, hogy a magyar, a lengyel vagy az olasz kormány jelöltjeit a baloldaliak, a liberálisok és a zöldek kifúrnák a bizottságból.

A cikk szerint a problémásnak tartott országok jelöltjei közül jelenleg a magyaré a legjobb céltábla, hiszen míg Olaszországnak a kormányválság miatt egyelőre nincs jelöltje, úgy Lengyelország az utolsó pillanatban, hétfő délután lecserélte a jelöltjét. 

Az Európai Parlament októberben egyetlen szavazással fogadja el vagy utasítja el a teljes testületet, és ha Trócsányit ítélik csak problémásnak, akkor a magyar kormány igen kényelmetlen helyzetbe kerülne, mert az azt jelentené, hogy Budapest miatt nem alakulhat meg az új bizottság.

A 444.hu úgy értesült, hogy Járóka Lívia vagy Győri Enikő lehet a B terv ebben az esetben. Mindketten EP-képviselők, előbbi már 2004 óta tagja a parlamentnek, utóbbi 2009 és 2010 között is az volt már, de dolgozott római és madridi nagykövetként is.

Kiemelt kép: FREDERICK FLORIN / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik