Közélet

Jogellenesen fújták le könnygázzal a tüntetőket

Előre figyelmeztetniük kellett volna a rendőröknek.

Szabálytalanul járt el a rendőrség, amikor decemberben, a rabszolgatörvény elfogadása utáni tüntetésen nem figyelmeztette a tömeget a könnygáz bevetésére – állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

A Társaság a Szabadságjogokért közölte: egy ügyfelük tett panaszt, mert annak ellenére kapott bőségesen a maró könnygázból, hogy teljesen békésen demonstrált. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a tüntetés helyszínére nem tudtak behajtani hangosbeszélővel felszerelt járműveik, a panasztestület viszont kimondta, hogy a nagy létszámú, kifejezetten zajos tüntetésen sem maradhat el a felszólítás technikai nehézségre hivatkozva.

A panasztestület megállapította, hogy a békés tüntetőnek sérült az emberi méltósághoz fűződő joga, a rendőrség pedig kézi hangosbeszélővel is biztosíthatta volna a jól hallható és közérthető felszólítást.

A TASZ tájékoztatása szerint a rendőrség a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is veszélyes eszközöket alkalmaz, ezért mindenképpen elvárható, hogy a tüntetésen résztvevők el tudják hagyni a területet, mielőtt könnygázt kapnának az arcukba. Különösen igaz ez azokra, akik békés tüntetőként, egyszerű érdeklődőként vagy a sajtó munkatársaként vannak jelen.

A jogvédő szervezet jelezte azt is: egy nagy tüntetés békés résztvevője csak úgy tudhatja meg, hogy agresszívvá vált a demonstráció, ha a rendőrség tájékoztatja erről. Csak így válik mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a területet el kell hagynia, különben veszélynek teszi ki magát. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik