Közélet

444: Hivatalosnak tűnő magánúton járt Fátimában Orbán Viktor

Hétfőn reggel a Hvg.hu alapján megírtuk, hogy egy ultrakatolikus szervezet ülésén vett részt a magyar miniszterelnök a hétvégén, Orbán Viktor a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) rendezvényén, Fátimában járt.

A 2010-ben alapított, független ICLN célja a szervezet weboldalán található tájékoztató szerint a gyakorló katolikusok és a politikusok közötti híd megteremtése és a keresztény értékek hangsúlyosabbá tétele a politikai életben. A szervezet tagjai minden évben egy négynapos gyűlésen találkoznak, ez zajlott csütörtöktől vasárnapig Fátimában és ezen vett részt a magyar miniszterelnök.

A találkozó részleteiről a 444 derített ki további információkat. A hírportál helyi sajtóforrásokra hivatkozva azt írja, hogy hogy a magyar miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke, Mitch Mulvaney és egy sor külföldi vallási vezető jelenléte komoly költségekkel járt, például a köztársasági őrség 200 tagját vezényeltek a fátimai szentély mellett magasodó Hotel da Consolata biztosítására. A fátimai püspök irodavezetője pedig azért kényszerült magyarázkodásra, mert a püspök misét celebrált a résztvevőknek, akiket Orbán és Mulvaney miatt a helyi sajtó nagyrészt szélsőjobboldaliként írt le.

A 444 szerint a portugál külügyminisztérium a Público című lapnak megerősítette, hogy a magyar hatóságok tájékoztatták őket Orbán Viktor „magánútjáról”, de ahhoz semmilyen kommentárt nem szeretnének hozzáfűzni. A 444 az Antióchiai Patriarkátus hivatalos honlapján megtalálta, hogy II. Efrém pátriárka tárgyalásokat folytatott Orbán Viktorral, és olyan képeket is találtak, amelyek szerint a miniszterelnököt elkísérte az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, Azbej Tristan, illetve a programot miniszterként elindító Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

A 444 megkereste a miniszterelnök sajtósát is, hogy ha ez hivatalos út volt, akkor számoljon be a további tárgyalásokról, ha pedig magánút, akkor segítsen tisztán látni, ki fizette és ki biztosította a miniszterelnök útját, de cikkünk megjelenéséig nem kapott választ.

Kiemelt kép: Orbán Viktor fogadja II. Efrém Ignácot, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkáját (b2) Budapesten 2017. február 21-én. Mellettük Nicodemus Daoud Matti Sharaf, Moszul érseke, a szír ortodox egyház metropolitája (b3). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik