Közélet

Simonyi: Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

A Privátbankárnak adott interjút Simonyi András, Magyarország egykori washingtoni nagykövete. A beszélgetésben szóba kerül, hogy sajtóhírek szerint lecserélhetik az Orbán-kormány washingtoni nagykövetét, mivel a külképviselet nem teljesít jól. Csak májusban körülbelül százmillió forint értékben szerződött a kabinet amerikai lobbistákkal.

Simonyi erős szavakkal kommentálja a felvetést:

Amikor elhagytam a diplomáciai pályát, megfogadtam, hogy az utódaimat nem fogom minősiteni. De azt el kell mondanom, hogy véleményem szerint az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen. Akkor tekinthető jónak egy diplomáciai kapcsolat, ha a legfelső szintű érintkezés csak a piramis csúcsa és csupán megerősítése a bizalomteli napi együttműködésnek. Ilyen például Norvégia, Hollandia vagy Dánia kapcsolata Amerikával. Hát erről most esetünkben szó sincs. A napi kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól. A Fehér Házban ugyan megoszlanak a vélemények Magyarországról, de nagyon erős az a vonal, amelyik határozottan úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került.

Mint mondja: ennél sokkal nagyobb a baj a kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezve szövetségesi megbízhatóságát.

A magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik. Orbánnak is ajánlom figyelmébe azt az orosz mondást, hogy «Nem lehet a végtelenségig számítani a Fehér Ház inkompetenciájára». Talán kicsit túlzóan, cinikusan és ironikusan hangzik, de érdemes lehet megfontolni. Ami pedig a méregdrága lobbizást illeti, ezzel Magyarország egy csoportba került a legpitiánerebb kis diktatúrákkal. Ez ideig óráig elleplezheti a bajokat, de tartósan nem. Meg kell mondanom, ez bizony még tüneti kezelésnek is gyenge.

Hozzátette: komoly jelzésnek tartja a kétoldalú kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről, mégpedig Trump kedvenc sajtóorgánumában, a konzervativ Newsmax mediában. A Newsmax tulajdonosa, Chris Ruddy, pedig Trump legszűkebb köréhez tartozik.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik