Közélet

Bírók listázása miatt büntették meg a Budapest Környéki Törvényszéket

A törvényszék elnöke arra kérte az alá tartozó vezetőket, hogy próbálják rávenni a bírókat a Magyar Bírói Egyesületből való kilépésre.

Hárommillió forintos bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság a Budapest Környéki Törvényszékre, amelynek elnöke, Gerber Tamás listát csinált a Magyar Bírói Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet tagjairól, majd ezt szét is osztotta az irányítása alá tartozó bírósági vezetőknek.

A 444 azt írja: február 22-én Gerber, akit nem sokkal korábban nevezett ki Handó Tünde a törvényszék élére, rendkívüli vezetői értekezletet hívott össze az alá tartozó 14 járásbíróság vezetőinek, valamint a kollégiumvezetőknek. Az értekezleten arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az előző nap kilépett a Magyar Bírói Egyesületből, és azt kérte a megjelentektől, hogy beszéljenek a törvényszék és a járásbíróságok bíráival, hogy ők is fontolják meg a kilépést.

Hogy minden vezető tudja, kivel kell elbeszélgetnie, Gerber kiosztott egy listát az egyesület Pest Megyei Alapszervezetének tagjairól, 51 bíró nevével és adószámával.

A portál felidézi, hogy a Magyar Bírói Egyesület platformot biztosított azoknak a bíróknak, akik azért tiltakoztak, mert egy tavaly októberi bíróválasztáson meghamisíthatták a szavazás eredményét. Ezt a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatalnál rossz néven vehették.

A NAIH szerint Gerber a listázásnak semmilyen igazolható célját nem jelölte meg. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik