Közélet

A kormányoldal átírta a törvényt, könnyebb lett kibújni a bűnszervezet vádja alól

Nemrég fogadták el a kormányoldal szavazataival a jövő évi költségvetést. Csak épp elrejtettek benne egy fontos, nagyon oda nem illő törvénymódosítást, amivel a Büntető Törvénykönyvet átírták, és már jóval nehezebb bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követték el – fedezte fel a Népszava.

Ki tudja, lehet, csak véletlen egybeesés, de a lap által megkérdezett jogásznak nyomban beugrott, hogy Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen már megtörtént a vádemelés, bűnszervezetet is érintve: a Legfőbb Ügyészség egyebek mellett

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással;
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel;
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel

vádolta meg.

Csakhogy most, hogy átírták a Btk.-t, a fideszes országgyűlési képviselőnek kevésbé kell aggódnia a bűnszervezetről szóló gyanú miatt, amikor ugyanis módosul egy törvény, akkor azt a változatot kell figyelembe venni, ami a terhelt szempontjából kedvezőbb – írja a lap. Persze a törvénymódosítás mindenki másra is vonatkozik.

Ennek nagy a jelentősége: a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeknél nem lehet felfüggesztettel megúszni, meg eleve duplázódik a büntetési tétel is, és feltételes szabadra bocsátás is ki van zárva.

És hát a mostani módosítás igenis kedvez azoknak, akikre eddig rá lehetett bizonyítani, hogy bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket.

Mert mostantól sokkal nehezebb, majdhogynem lehetetlen lesz rábizonyítani az elkövetőkre a bűnszervezetben való cselekményt.

Eddig elegendő volt annak megállapítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el már fél-egy év alatt is. Mostantól a bűnszervezethez viszont már meg kell állapítani az elkövetők közötti alá-fölérendeltségi viszonyt, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszert. A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint a hierarchiát még csak-csak lehet majd igazolni, de a konspiráció bizonyításához már igen különleges esetek kellenek majd. Nem lesz könnyű dolga a vádhatóságnak, ha mostantól bűnszervezetben elkövetéssel akar valakit megvádolni, ugyanis a hármas feltételt együtt szinte lehetetlen lesz bizonyítani.

Lehet, hogy semmi köze ehhez az egészhez, de az elmúlt napokban mindenesetre Simonka György neve akkor is előkerült, amikor maga Orbán Viktor miniszterelnök fogadta képviselő- és párttársát Orbán munkahelyén, a Várban, a Karmelita kolostorban. 

Erről Simonka tett ki Facebook-bejegyzést:

Miniszterelnök Úr fogadásán a Karmelita korostorban

Közzétette: Simonka György – 2019. július 12., péntek

Kiemelt kép: a parlament alakuló ülése 2018 májusában. Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik