Közélet

Van B terv, ha Trócsányit megvétózzák Brüsszelben

Az atv.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva arról ír, Deutsch Tamás a tartalékos biztosjelölt arra az esetre, ha Orbán Viktor jelöltjére, Trócsányi László megválasztására az Európai Parlament nem adná áldását.

A lap szerint ott lóg a levegőben a vétó lehetősége Brüsszelben, ezzel szimbolikusan Orbán Viktort büntetnék, közvetve pedig Trócsányit, mert az Orbán-kormány igazságügy-minisztere volt, a Sargentini-jelentés pedig a magyar jogállamiság rendszerszintű sérelmét állapította meg.

Az osztrák Die Presse szintén arról ír, hogy Trócsányi László esélyei a biztosi megbízatást illetően nem túl fényesek. Ők is úgy tudják, az igazságügy-miniszteri posztja miatt lehet kérdéses Trócsányi megválasztása uniós biztosnak, az osztrák lap szerint a magyar igazságszolgáltatás függetlensége terítékre kerülhet, hiszen Magyarországnak éles vitája volt emiatt is Brüsszellel.

Ha megvétózzák Trócsányit, akkor valószínűleg a brüsszeli fideszes delegációvezetőnek megválasztott Deutsch Tamás lehet az uniós biztos, de Brüsszelben Járóka Lívia nevét is a tartalékosok között lehetett hallani.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik