Közélet

Kigolyózták a fideszes jelöltet az Európai Parlamentben

A Zöldek váratlanul ellenjelöltet állítottak, így nem választották meg Hidvéghi Balázst a LIBE-bizottság alelnökévé.

Nem választották meg a fideszes Hidvéghi Balázst az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) alelnökévé szerdán – írja az Index. A menekültügyi jogszabályokkal is foglalkozó bizottság alelnöksége a legfontosabb EP-bizottsági tisztség lett volna a magyar kormánypárt számára.

Volt, aki átment

Két fideszes jelölt átment szerdán, Deutsch Tamás a költségvetési ellenőrzési bizottság, Gál Kinga a biztonságpolitikai szakbizottság alelnöke lett. Az MSZP-s Ujhelyi Istvánt a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság elnökévé választották. Az alkotmányügyi bizottságban viszont Hidvéghihez és Bocskorhoz hasonlóan elnapolták a döntést Trócsányi László alelnöki tisztségéről. Minderről itt írtunk bővebben.

A bizottság ülésén az Európai Néppárt koordinátora bejelentette Hidvéghi jelölését, ekkor a szabályoknak megfelelően az elnök megkérdezte, hogy a többi frakció jelöl-e mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt, a francia zöldpárti Damien Carême.

Az Európai Néppárt küldöttsége ekkor pár perc szünetet kért, hogy megbeszéljék, mit tegyenek. Végül a néppárti koordinátor azt javasolta, hogy halasszák el a harmadik alelnök megválasztását a következő alkalomra. Ezután felszólaltak a liberális és zöld koordinátorok, és jelezték: elvárják az Európai Néppárt frakciójától, hogy olyan jelöltet állítsanak, akit el tud fogadni a bizottság többsége.

Ugyancsak elnapolták két alelnökjelölt, köztük a fideszes Bocskor Andrea megválasztását a kulturális és oktatásügyi bizottság ülésén. A testület elnöke ezt azzal indokolta, hogy nem akarja nézeteltéréssel indítani a szakbizottság munkáját.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik