Közélet

Szorosabbra fogják a kormánypárti sajtóbirodalmat

Tizenegy lapkiadó olvad be a Mediaworks-be.

Tizenegy lapkiadó kft. és részvénytársaság olvad be a Mediaworks Hungary Zrt.-be, ezzel koncentrálódik a kormánypárti médiacégcsoport – írja az Mfor.hu.

A Mediaworks az a vállalat, amely 2016-ban a Népszabadság megszüntetéséről döntött, majd nem sokkal ezután Heinrich Pecinától Mészáros Lőrinc tulajdonába került. Mészáros tavaly, ahogy más kormánypárti médiatulajdonosok is, „felajánlotta” a társaságot a fideszes médiaholdingként emlegetett Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Az Mfor.hu szerint egy február 21-én aláírt uralmi szerződéssel 29 kiadóból álló cégcsoportot hoztak létre, amelynek uralkodó tagja a Mediaworks lett. A cégcsoport 11 tagja döntötte el június 24-én, hogy beolvad a Mediaworks-be.

Ezek közt van a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napilapjait kiadó Inform Média, a Figyelőt kiadó K4A Lapkiadó, a Borsot, Délmagyarországot és Kisalföldet kiadó Lapcom, a Magyar Nemzetet kiadó Magyar Idők Kiadó Kft., a Szabad Földet megjelentető Mezőgazda, a Lokált és a 888-at kiadó Modern Media Group, valamint a Ripost Média Kft.

A beolvadások után a Mediaworks által uralt cégcsoportnak 17 további tagja maradt, a hatályos cégközlönyben nincs információ arról, hogy döntöttek volna a beolvadásukról. Köztük vannak a Hír TV-t, a Retro és a Gong FM rádiókat, a Karc FM-et, a Mandinert és az Origót működtető cégek. (Fotó: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik