Közélet

Lesújtó amerikai bírálat Orbán Viktornak

Az orosz befolyásnak ajtót nyitott, az amerikai kongresszusi delegációnak nem.

A héten nyolc amerikai képviselő és szenátor érkezett Budapestre. Civil szervezetek vezetőivel, parlamenti képviselőkkel és független újságírókkal találkoztak kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.

Steny H. Hoye demokrata képviselő arra jutott, hogy az

oligarchák és a pártemberek növekvő befolyása az olyan független intézményekre, mint a bíróságok és a média, egyre fenyegetőbb.

Népszavának eljuttatott közleményük szerint az Egyesült Államok továbbra is támogatja a magyarországi demokrácia megerősítésére tett törekvéseket.

Azt írták, sok beszélgetésen vettek részt, de nem fogadta őket Orbán Viktor, ezért csalódottak.   Ben Cardin demokrata szenátor szerint tárgyalásaik a politikai vezetőkkel, független újságírókkal, vallási és civil szervezetek vezetőivel így is sok kérdésre választ adtak. Továbbra is úgy látják, hogy

egy erős, demokratikus Magyarország lenne a legjobb partner az Egyesült Államok és a NATO tagországok számára. Sajnálattal tölt el minket, hogy nem beszélhettünk Orbán Viktorral azokról az intézkedésekről, amelyeket kormánya tett a demokrácia alappilléreinek aláásására és amely ajtót nyitott az orosz befolyásnak és utat engedett a korrupciónak.

Szerintük a szövetség nemcsak közös érdekekről, hanem közös értékekről is szól. Nyitottak a partnerségre a demokrácia, a jogállamiság megerősítésében, a civil társadalom védelmében, a szélsőségesek felszámolásában,

amelyek táptalajul szolgálnak az antiszemitizmus számára és aláássák a regionális stabilitást”.

Azt már Tom Cole republikánus képviselő jelezte, hogy Magyarország hűséges szövetséges, de aggódnak a

demokratikus intézmények tönkretétele és a növekvő orosz befolyás

miatt. Folytatni fogják a közös munkát magyar barátaikkal, hogy biztosítsák a választások szabadságát, a bíróságok függetlenségét és a sajtó sokszínűségét.

A kongresszusi delegáció a CEU vezetőségével is találkozott és jelezte támogatását. A küldöttséget a kormánypárti politikusok közül Gulyás Gergely miniszter, illetve Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnöke fogadta.

Orbán Trumpnál kuncsorgott segítségért, az amerikai elnök leszerelte
A független magyar civil szervezetek elleni kormányzati törekvésekhez kért támogatást.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik