Közélet

Takaró Mihályra bízták a hazafiasabb oktatást

Frissítünk! – 2019. július 3. 17.45

Cikkünkben eredetileg a Hvg írása alapján azt írtuk, az EMMI Takaró Mihály irodalomtörténésszel szerződött a feladatra. A cikk megjelenése után az EMMI sajtóosztálya helyreigazítási kérlemet jutatott el mind a Hvg-hez, mind pedig hozzánk, amelyben azt állítják: a cikkben megjelölt Takaró Mihálynak a minisztériummal nincs semmilyen hatályos szerződése. A Hvg a cikk készítése előtti hetekben több alkalommal is kereste szóban és írásban egyaránt a minisztériumot és Takaró Mihály irodalomtörténészt is, Választ egyáltalán nem kaptak a kérdéseikre. Ugyancsak a cikk megjelenése után, külső forrásból hívták fel a lap figyelmét arra, hogy a feladattal megbízott Takaró Mihály nem az irodalomtörténész, hanem egy Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet. Azt az EMMI egyébként továbbra sem nem cáfolta, hogy az irodalomtörténésznek köze van a feladathoz (amit a Hvg-nek több független forrás megerősítet), csak annyit, hogy a minisztériumnak nincs élő szerződésa vele. A hibáért mindenesetre az érintettek és olvasóink elnézését kérjük!

A hvg.hu szerint Takaró Mihály felel azért, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptantervben (NAT) jobban tükröződjön a hazafias szemlélet. A portál szerint az irodalomtörténész vezeti a munkacsoportot, amelynek a tavaly szeptemberben elkészült, de átdolgozásra ítélt új NAT tervezetében a kormánypártok ízlésének megfelelően kell átírnia főleg a magyar irodalmat és történelmet érintő részeket.

A Csépe Valéria vezetésével kidolgozott NAT-tervezetről az már korábban kiderült, hogy az Orbán-kormánynak nem volt elég keresztény, hazafias, nemzeti, így Takaró éppen megfelelő ember.

Takaró az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019 január elsejétől augusztus 31-ig bízta meg „bizalmi jellegű szakértői” feladatokkal, „minisztériumi háttéranyagok” szakértésével, „összefoglalók” ellenőrzésével, lektorálásával, „segédanyagok” készítésével.

Ezért havi 1,123 millió forintot kap, az Emmi sajtóosztálya nem árulta el, kinek szakért, de a hvg.hu úgy tudja, maga Kásler Miklós kérte fel Takarót, akit hiába kerestek, így csak ősszel derül ki, hazafias „tanításait” miként ülteti át a Nemzeti alaptantervbe, amelynek átdolgozásával akkorra kell végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik