Közélet

A szcientológusok DVD-it osztogatták egy szentendrei általános iskolában

Nincsenek szavaink arra, hogy a Barcsay Jenő Általános Iskolában gyerekeknek a Szcientológia „Egyházhoz” kötődő ajándékokat osztogatnak ajándékba pedagógusok

– írta Facebook-bejegyzésében a Társaság az Élhető Szentendréért. Az ajándékosztás megtörténtét az iskola igazgatója is megerősítette a 168 Órának.

A bejegyzés szerint közösségi tevékenységért cserébe kapták a gyerekek az Út a boldogsághoz című DVD-t és könyvjelzőt. A DVD kiadója a Virágozz és Prosperálj Alapítvány. A DVD-t reklámozzák az alapítvány honlapján, amely iskoláknak is szervez programokat Etikus iskola, etikus osztály program címen. A programot a pedagógusok igényelhetik ingyenesen a diákoknak. A leírás szerint az egy ésszerű útikalauz a jobb élethez, és a film bemutatja napjaink legszélesebb körben alkalmazott szabálygyűjteményének 21 szabályát.

Létezik emellett egy Út a Boldogsághoz Alapítvány Nemzetközi Szervezete is, a két alapítvány a szcientológia oktatási anyagát terjeszti itthon. A lap szerint már egy egész tanári eszköztár épül rá, amit díjtalanul ajánlanak fel tanároknak és ifjúsági csoportok vezetőinek, mert állításuk szerint az segít megállítani a közösségeket sújtó erkölcsi romlást. A lap megkérdezte a a Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóját az esetről: Bilonka Judit válaszában azt írta, hogy egyik pedagógusuk felfigyelt a Pályázati Figyelő portálon (pafi.hu) egy környezeti neveléshez kapcsolódó felhívásra, amelyre pályázott is, lévén, hogy ismert pályázati lehetőségekről tájékoztató felületről volt szó. A pályázathoz kapcsolódóan kitakarították az udvart 35 gyerekkel, akik 2. és 3. osztályosok voltak, 8–9 évesek, ezért kapták az ajándékcsomagot.

A pedagógus nem nézte meg előzetesen a DVD-t, mert látta, hogy nemzetközi díjat kapott művészfilm, az ajánló személye ismeretlen volt számára. Bilonka Judit hozzátette: máskor nem osztottak az iskolában szcientológiához kapcsolódó ajándékokat, és nem szerveznek ilyen jellegű programokat sem az intézményben, arról pedig nincs tudomása, hogy kollégái közül bárki kapcsolatban állna a szervezettel. A Szcientológia Egyházat 2006-ban a Nemzetbiztonsági Hivatal veszélyes vallási mozgalomnak minősítette. Jelenleg vallási egyesületként működnek Magyarországon – két éve a Nemzeti Nyomozó Iroda tartott házkutatást fővárosi központjukban, egy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt tartott nyomozás részeként.

Kiemelt kép: illusztráció, Gero Breloer/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik