Közélet

Alig kétszázan tüntetnek az MTA szétverése ellen

Ahogy az várható volt, kedden a parlament megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter terjesztett be. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma is erre a döntésre számított, mivel már napokkal ezelőtt tüntetést szerveztek a budapesti Széchenyi István térre kedd délutánra.

A „Több mint Akadémia! – Kiállás a független magyar tudományért” demonstráció szervezői a Facebook-esemény alatt arról írnak, hogy

nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az MTA megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetésen egyelőre körülbelül kétszázan vannak. 

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

A parlament által megszavazott törvényjavaslat értelmében az Akadémia elveszíti kutatóintézeteit, azokat egy új alapítványba, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH) csatornázzák, megszüntetve ezzel a kutatók közalkalmazotti státuszát. Ráadásul az MTA-nak önként oda kell adnia székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát az alapítványnak, több milliárd forint értékben.

Az MTA az Országgyűlés döntése után elsötétítette a helyesiras.mta.hu oldalt, így tiltakoznak az akadémia szétszedése ellen.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik