Közélet

33 ország nagykövetsége áll ki a Budapest Pride mellett

A sokféleség ünneplése előmozdítja az emberi jogok tiszteletben tartását.

Támogatásáról biztosítja a 24. Budapest Pride Fesztivál alkalmából a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait 33 ország magyarországi nagykövetsége, valamint a British Council.

Közös közleményükben azt írják, támogatják az LMBTQ közösség jogát az egyenlőséghez, diszkriminációmentességhez, gyülekezéshez, a békés és törvényes önkifejezéshez, és elismerik az LMBTQ civil szervezetek fontos jogvédő munkáját.

Emlékeztetnek: a nemzetközi jog alapja, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi és szabadságjogok illetnek meg, így az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre függetlenül a szexuális irányultságtól, vagy nemi identitástól.

Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján

– áll a közleményben, melynek aláírói fontosnak tartják, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQ egyének jogait.

A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását

– hangsúlyozzák.

A közleményt az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei jegyzik. (Archív fotó: MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik