Közélet

Török Gábor: Tarlós nagyon dörzsölt, de verhető

A politika nem egyszerűsödik Gyurcsány–Orbán párharccá, a jobboldal is lesz még olyan sokszínű, mint a bal.

A Válasz Online-nak Török Gábor azt mondja, az ellenzék nyolc év után végre felfogta, a választási rendszer az együttműködési kényszerről szól.

Párthovatartozástól függetlenül minden ellenzéki boldog lehet,

mert pártjaik nincsenek beoltva tanulás ellen. Jóval szavazóik után, hét-nyolc év késéssel, de politikusaik is kapcsoltak. Tarlós Istvánnál „kevés dörzsöltebb politikus van”, a politológus ezzel magyarázta, hogy Karácsony Gergelyt akarta ellenfélnek. A főpolgármester legyőzéséhez Budapesten elég a DK, a Momentum és az MSZP összefogása, az elmúlt két hétben pedig ő kampányolt a legjobban. Karácsonyt inspirálta a versenyhelyzet, de Kálmán Olga 

nem volt jó. Bebizonyosodott, hogy a politika mégiscsak szakma,

ő pedig finoman szólva sem mutatta hozzáértő politikus képét. Az  MSZP-n nem segít Karácsony mostani, de esetleges őszi  győzelme sem. Az elmúlt évek választásai alapján az ellenzékiek többsége  már nem kötődik pártokhoz. Arra szavaz, akinél erőt, teljesítményt, a Fidesz leváltásának reményét érzi.

Török Gábor úgy látja, Kerpel-Fronius Gábor és a Momentum sem számíthatott többre, Fidesz-árvák vannak, de mérsékelt jobboldal politikai szempontból, tömegként nem létezik. A jobboldal ellen csak balról lehet ringbe szállni. Puzsér Róbert indulhat, ha akar, de ősszel a meccs csak Karácsony és Tarlós közt lesz  értelmezhető, Karácsony úgy is lehet  főpolgármester, ha Puzsér elvisz 3 százalékot.

Ráadásul a Jobbik szavazóit viheti el, akik viszont másképpen Tarlósra szavaznának.

Azok, akik a Fidesz bukására vágynak, 2022 szempontjából nézik a történetet. Minden elnyert polgármesteri poszt reményt ad, a Fidesz építkezése is a 2006-os önkormányzati választásokon aratott sikerrel indult. Az önkormányzatok mozgástere ma már kisebb, de nagyon komoly jelentősége van, hány megyei jogú várost hódít el az ellenzék. A Jobbik politikájának folytatási lehetőségét Török nem látja.

A magyar politika azért nem egyszerűsödik Gyurcsány–Orbán párharccá, mert az ellenzék sokkal tagoltabb ennél, de tény, hogy

nincs a DK nélkül ellenzéki politika, DK pedig nincs Gyurcsány Ferenc nélkül.

A nemzeti szabadelvű, mérsékelt jobbosok eddig mindig Orbán Viktorhoz képest, nem saját értékeik mentén határozták meg magukat.

A politika nem más, mint értékrendek hosszú távú képviselete. Nem százméteres futás.

Az elemző szerint a következetlenség miatt bukott már meg több párt is, a jobbra is nyitó stratégia a Momentumnál sem működik, a nemzeti szabadelvű, mérsékelt konzervatív tábornak

csak az Orbán utáni időkben jöhet el, akkor, amikor a jobboldal is olyan sokszínű lesz, amilyen ma a bal. Mert olyan lesz.

A mérsékelt konzervatívoknak meghatározó szerepük azonban csak akkor lesz, ha nem oldódnak fel valamelyik baloldali erőközpontban.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik