Közélet

Szélsőjobboldalit gyanúsítanak a fejbe lőtt német politikus meggyilkolásával

Hétfőn írta meg a Local német kiadása, hogy a német rendőrség letartóztatott egy férfit Walter Lübcke meggyilkolásának ügyében. Amint arról beszámoltunk, a kasseli járási államigazgatási hivatal vezetőjét június első hétvégéjén közvetlen közelről lőtték fejbe a saját házának teraszán.

A hatóságok szombaton közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy a gyilkossággal kapcsolatban őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, DNS-nyomok alapján. A lehetséges indítékról nem nyilatkoztak. Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Bild arról írt, hogy a letartóztatott férfi szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkezik.

Ezeket az értesüléseket erősítette meg a Spiegel hétfői cikke is, amelyben azt írták, hogy

a férfi a múltban egyértelműen a jobboldali radikális közegben mozgott és az NPD nevű neonáci pártban is aktív volt.

A Spiegel úgy tudja, hogy a férfi tíz évvel ezelőtt ott volt aközött a 400 szélsőjobboldali között, akik 10 évvel ezelőtt őrizetbe vettek, miután, Dortmundban május elsején megtámadtak egy szakszervezeti ünnepséget. Az ügy komolyságára tekintettel át is vette a nyomozást a Német Szövetségi Legfőbb Ügyészség.

Azt még nem tudni, hogy a gyanúsított szélsőséges nézetei szerepet játszottak-e Lübcke megtámadásában, de a Tagesspiegel által korábban megkérdezett biztonsági szakemberek azt mondták, hogy a bűncselekmény elkövetésének módja a német neonáci terrorista sejt, az NSU módszereire emlékeztet, a politikus pedig néhány évvel ezelőtt magára haragította a szélsőjobboldalt. Erről itt írtunk hosszabban:

Sötétben tapogatózik a német rendőrség a fejbe lőtt politikus ügyében
A fejbe lőtt Walter Lübcke korábban kapott fenyegetéseket.

Kiemelt kép: Walter Lübcke portréja a gyászszertartáson, Europress/Swen Pförtner/dpa-POOL/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik