Közélet

92 milliárdot költene jövőre a kormány a határon túlon

A benyújtott költségvetési törvényjavaslat egyik fejezeti melléklete szerint összesen 92,7 milliárd forintot tervez a határokon túl elkölteni a kormány 2020-ban, ami 4 milliárddal haladja meg az idei 88,8 milliárdot — derül ki az mfor.hu cikkéből.

A legtöbb pénzt az érintettsége miatt a Bethlen Gábor Alap és a Külgazdasági és Külügyminisztérium fogja elkölteni, előbbi 38, utóbbi pedig közel 35 milliárdot kap ilyen feladatokra. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a határon túli gazdaságfejlesztési programokat támogatja majd szinte a teljes összegből. Emellett 532 millióval a Csángó-Magyar Együttműködési Programot támogatják, az Európai Területi Társulásoknak pedig 195 millió forint megy majd.

A Miniszterelnökségnél 9,8 milliárd forint vár majd arra, hogy a határon túl elköltsék, ugyanez a tétel az Emberi Erőforrások Minisztériumánál 4,2 milliárd forint.

4,1 milliárd felett rendelkezik majd a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, a teljes összeg a nemzetpolitikai célú turizmusfejlesztésre fog elmenni. Ezzel kapcsolatban a megjegyzés szerint a felmérés és a kiválasztás már folyamatban is van.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik