Közélet

Elvennék a véleményezés jogát az iskolaigazgatók kinevezésénél

A miniszter új jogi eszközt is kapna az intézményvezetők kirúgására.

Teljesen zárttá és egyszemélyivé válnának az óvoda- és iskolaigazgatói kinevezésekről szóló döntések annak a tervezetnek az értelmében, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a parlamentnek. Erről az Index ír.

Jelenleg a döntés előtt ki kell kérni az intézmény alkalmazotti közössége, az óvodaszék, az iskolaszék, a szülői szervezet és a diákönkormányzat véleményét – az erre vonatkozó passzus teljesen kikerülne a köznevelési törvényből, ahogy az is, hogy a nevelőtestület dönt a vezetési programmal összefüggő szakmai vélemény tartalmáról.

Az indoklásban csak annyi szerepel, hogy

az intézményvezetői megbízáshoz kapcsolódó véleményezési jogok törlésére kerül sor.

Az Index emlékeztet, hogy az elmúlt években több botrány volt abból, hogy az állam olyan igazgatókat ültetett az iskolák nyakára, akik sem a tantestület, sem a szülők, sem a diákok bizalmát nem nyerték el. A tiltakozások hatására előfordult, hogy megváltoztatták a központilag meghozott döntést, de az is megtörtént, hogy az ellenséges környezetbe kinevezett igazgató maga mondott le.

Az emberi erőforrások minisztere új jogi eszközt is kapna az igazgatók kirúgására: a törvénybe bekerülne, hogy „ha az állami iskolákban olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenység folytatására kerül sor, amely a köznevelési jogszabályok súlyos megsértése révén a gyermek, tanuló Alaptörvényben foglalt jogainak megsértését eredményezheti, akkor – ha más jogi eszköz nem vezetett eredményre -, az oktatásért felelős miniszter az igazgató megbízását vagy ahhoz adott egyetértését egy éven belül visszavonhatja”. Azt nem fejtik ki, hogy mi számít ilyen tevékenységnek. (Illusztráció: Europress – JENS KALAENE / ZB / dpa Picture-Alliance)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik