Közélet

A rendőrök nem kapták meg a nyári pólókat, pedig itt a hőség

Nem sikerült a kánikula kitörése előtt lebonyolítani a rendőrségen a nyári időszakra rendszeresített kék pólóingek beszerzését.

Az Országos Rendőr-főkapitányság módosította az állomány öltözködési normáit, idén először a készenlétisek mellett a teljes állomány új „teniszinget”, azaz galléros pólót kapott volna. A 24.hu információja szerint azonban a nyári szolgálati felsőruhával minőségi problémák adódtak, ezért ki sem osztották az állománynak, hanem visszavonták a teljes szállítmányt.

A kötött öltözködési szabályok szerint megfelelő póló hiányában zubbonyt kellene hordania a rendőröknek, akik közül sokan hívták fel arra a figyelmet, hogy a vezetők többnyire érzéketlenek az ilyen, néha az egészségét veszélyeztető problémákra. A Zsaruellátó Facebook-oldalán például azt írták, hogy a 30 fok fölötti hőmérsékletben is simán elrendelik a zubbony hordását, ami ráadásul sötét színű és szívja a meleget. Ráadásul még a láthatósági mellény viselése is kötelező.

Nyáron csak a mellény elviselése is komoly kihívás. Régebben csak baleset helyszínelésnél volt kötelező meg forgalomirányításnál, de valaki kitalálta, és mindenhol kötelező évek óta. De ez zubbonnyal elviselhetetlen lesz. Hőguta, kiszáradás és más veszélyeket hordoz magában.

Úgy tudjuk, hogy az öltözési szabályokon csak azt követően lazítottak központilag, hogy kérdést küldtünk a teniszpólókkal kapcsolatban az ORFK-ra. Az ORFK kedden azt írta, hogy a helyzetre tekintettel a régi gyakorló pólókat is hordhatja az állomány, és a nyári melegben nem kell zubbonyt hordani.

A Belügyminisztériumhoz tartozó rendvédelmi szervek egyenruháit a BV Holding, azaz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága alá tartozó gazdasági vállalkozás szállítja. A teniszpólók is a holding egyik cégénél készülnek Kalocsán. Az Adorján-Tex Konfekcióipari és Kereskedelmi Kft. 2018-ban majdnem 5 milliárd forintos forgalmat bonyolított le 143 milliós nyereség mellett. A BV Holding honlapján található terméklista szerint egyébként nem egy olcsó cucc a teniszpóló, darabjáért 5200 forintot kell fizetni.

A 24.hu megkérdezte a fogvatartottakat foglalkoztató cég vezetését, hogy mennyi pólót kellett visszahívniuk, és mennyibe került a malőr, de választ egyelőre nem kaptunk.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik