Közélet

A Nílusba dobálták a tüntetők holttesteit Szudánban

A szudáni demokráciapárti tüntetések szervezőinek szerdai közlése szerint 40 holttestet emeltek ki a Nílusból a fővárosban, Kartúmban. A szudáni orvosok bizottsága szerint az előző nap felszínre hozott holttesteket a paramilitáris Gyors Támogató Erők (RSF) ismeretlen helyre vitték.

Az AP amerikai hírügynökség szerint e halálos áldozatokat is beleszámolva már százan vesztették életüket azóta, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

Az orvosi bizottság egy hétfői Facebook-bejegyzésében – orvosok és sebesültek elmondásaira hivatkozva – arról számolt be, hogy az RSF tagjai számos holttestet az ellenzéki tábortól mintegy 500 méterre található Nílus folyóba dobtak.

Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy a tiltakozók teljes mértékben elutasítják – az országot jelenleg irányító – átmeneti katonai tanács (TMC) vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni felhívását a tárgyalások folytatására.

Musztafa szerint a felhívás komolytalan, mert

Burháni és beosztottjai szudániakat gyilkoltak, és ölnek jelenleg is. Járműveik járőröznek az utcákon, és lövik az embereket. Folytatjuk a tüntetéseket, az ellenállást, a sztrájkot és a teljes polgári engedetlenséget.

Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency / Europress

Szaúd-Arábia kormánya mindeközben a párbeszéd felújítására kérte a szudáni szemben álló feleket.

Az Egyesült Államok, Norvégia és Nagy-Britannia kedd éjszaka közös közleményt adott ki, amelyben elítélte a szudáni biztonsági erőket a civilek elleni támadásaikért. E nyilatkozat szerint a TMC veszélybe sodorta az átmeneti folyamatot és a békét Szudánban azáltal, hogy ilyen támadásokat rendelt el a tüntetőkkel szemben. A három ország egyúttal aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy – a szöveg szerint – a TMC korábban leállította a tárgyalásokat és felmondta a tárgyalásokon elért megállapodásokat.

Burháni egy keddi televíziós beszédében a tiltakozók vezetőit hibáztatta az ingadozó helyzetért, azzal vádolva őket, hogy kivonták magukat a tárgyalásokból. Bejelentette, hogy a TMC egyoldalúan ideiglenes kormányt alakít, és hét-kilenc hónapon belül választásokat tartanak nemzetközi felügyelet mellett. Burháni leszögezte: a tárgyalásokon elért megállapodások semmisnek tekintendők.A TMC vezetője azonban szerdán jelezte, hogy a tábornokok készek az egyeztetések felújítására az ellenzékkel. Burháni egyúttal azt mondta, hogy elszámoltatják a tüntetők táborának erőszakos felszámolásáért felelősöket.

A tiltakozók április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.

Mattolná Európát az újabb arab tavasz
Pár nap különbséggel Algéria és Szudán elnöke is megbukott. Itt az új arab tavasz? És mit jelentene ez Európának?

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik