Közélet

Ab: Nem alkotmányellenes a hajléktalantörvény, mert senkinek nincs joga szegénynek lenni

Az Alkotmánybíróság szerint a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása nem ütközik az Alaptörvénybe, bár öt bíró különvéleményt fogalmazott meg, írja a Magyar Narancs. A civil jogvédőkből álló Szabálysértési Munkacsoport (Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület) szerint a döntés elfogadhatatlan és alkalmazhatatlan. Közleményükben a lap szerint azt is kiemelik, hogy az ellátórendszer a jelenlegi kapacitás mellett nem képes befogadni a közterületen élő hajléktalan tömegeket.

Egy kaposvári, egy székesfehérvári és három budapesti bíró fordult azzal az Alkotmánybírósághoz, hogy álláspontjuk szerint a szabálysértési törvény vonatkozó szabályai Alaptörvény-ellenesek.

Az AB mostani döntésében kimondta, hogy az életvitelszerű közterületen való tartózkodás szabálysértési tényállása alkotmányos.

Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része

– fogalmaz az AB többségi határozata.

A jogvédők szerint az alkotmánybírák ezzel azt mondják:

a nincstelenség választott életforma, és nem a teljes társadalmi kirekesztettség állapota.

Az AB továbbá azzal érvel, hogy „éppen az okozna sérelmet, ha az egyént az állam magára hagyná anélkül, hogy gondoskodna róla, mivel az emberi méltósághoz való jogot súlyosan sérti az embernek az emberi társadalomból való kiszorulása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik