Közélet

Orbán Madridban, a pápa Erdélyben. De miért?

Meg is kérdezték a kormányfőtől, miért volt fontosabb a BL-döntő, mint a csíksomlyói pápalátogatás.

Bencsik János szeretne magyarázatot kapni arra a kormányfőtől, hogy miért ment Orbán Viktor Madridba Csíksomlyó helyett,

miért volt fontosabb a Bajnokok Ligája-döntő, mint
az erdélyi pápalátogatás?

A Jobbik képviselője emlékeztetett rá, hogy hétvégén Ferenc pápa történelmi látogatást tett Erdélyben, a római katolikus egyházfők közül elsőként mutatott be szentmisét a csíksomlyói nyeregben.

A szentatyával a szakadó eső ellenére is több mint százezer Kárpát-medencei és csángóföldi honfitársunk imádkozott együtt. A római katolikus vallásúak mellett szép számmal érkeztek más keresztény felekezetek tagjai is, hisz Csíksomlyó immár hosszú évtizedek óta összmagyar ügy, közös ünnep.

Az ellenzéki politikus hatalmas dolognak tartja, hogy Ferenc pápa  személyesen is megtapasztalta, ahogy százezer torokból zengett a magyar és a székely himnusz.

Szakadó esőben vonultak a magyarok Ferenc pápa elé
Nehéz, szakadó esőben sétált fel Csíkszereda központjából az a több ezer magyar hívő, akik egy héttel a csíksomlyói búcsú előtt elutaztak Hargita megyébe, hogy részt vegyenek Ferenc pápa miséjén.

Az eseményen magyar és román egyházi főméltóságok mellett részt vett a román miniszterelnök és a kormány több tagja, magyar részről Áder János államfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ön azonban valamiért fontosabbnak tartotta, hogy a pápalátogatás napján Madridba repüljön, és ott szurkolja végig a Bajnokok Ligája döntőjét.

Bencsik János szeretné megtudni ennek okát. A kérdésre a Klubrádióban Gábor György vallásfilozófus sem tudott érdemi  magyarázatot adni. Az egyetemi tanár szerint valóban szimbolikus jelentőségű volt Ferenc pápa látogatása, de az is, hogy Orbán Viktor inkább egy stadionban szórakozott.

Szerinte a kormányfőnek illett volna megjelennie. Nemcsak azért, mert Csíksomlyó a székelység híres Mária-kegyhelye, az európai kereszténység és a magyarság egyik szakrális centruma, a pápa pedig a katolikus egyház főpapja, hanem azért is, mert a magyar kormányfő mindig hangsúlyozza a kereszténység, illetve a nemzeti egység fontosságát.

A vallásfilozófus Facebook-oldalán – gondolatkísérletként – azt is felveti, mi történt volna, ha ezt Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon tette volna, miként reagált volna arra

a Fidesz kezéből lakmározó sajtó.

Ha pedig valaki azzal érvelne, hogy Ferenc pápát nem kedveli a mostani magyar kormány, annak azt üzente, hogy Szent Péter utódja keresztény ügyekben elég kompetens személynek tűnik, még az európai keresztény hagyományok harcos őrzőjének is.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik