Közélet

Népszavazást kezdeményezett az Országos Nyugdíjas Parlament

Az Országos Nyugdíjas Parlament öt kérdésben kezdeményez országos népszavazást, a kérdések hitelesítésére a  a dokumentumokat hétfőn benyújtotta a Nemzeti Választásai Bizottsághoz — közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Az öt kérdés:

  1. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?
  2. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból főellátásként folyósított havi legkisebb öregségi nyugdíj és a havi legmagasabb öregségi nyugdíj között a különbség harminckilencszeresnél nagyobb ne lehessen?
  3. Akarja-e, hogy az állami, illetve az önkormányzati fenntartású idősotthonokban lakók havi terítési díjának az évenkénti emelkedése ne haladhassa meg az év eleji százalékos nyugdíjemelés mértékét?
  4. Akarja-e, hogy az idősek sérelmére megvalósított bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértett idős emberek korát?
  5. Akarja-e, hogy a munkavállaló heti negyven óra munkaidőn túli foglalkoztatása esetén a túlmunkában eltöltött időt a nyugdíjszámítás szempontjából kiegészítő szolgálati időként kelljen figyelembe venni?

Ha az NVB jóváhagyja a kérdéseket és a szervezetnek sikerül összegyűjtenie kétszázezer aláírást, akkor tarthatnak népszavazást ezekről — tette hozzá a Portfolio.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik