Közélet

Csodatévő prédikátorral találkozott Semjén Zsolt

Az elmúlt napokban a Hit Gyülekezeténél járt az eredetileg Kanadában élő, de jobbára az Egyesült Államokban prédikáló Benny Hinn. A rendezvényről Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője is hírt adott, de ami igazán érdekes, az az, hogy Hinn találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is, akivel a Hitrádió honlapja szerint többek között az üldözött közel-keleti keresztények helyzetéről beszélgettek.

Benny Hinn neve idehaza valószínűleg kevéssé ismert, pedig számos „csoda” fűződik a nevéhez. A CBC kanadai tévécsatorna bő 10 évvel ezelőtti tényfeltáró műsorából kiderül, hogy Hinn állítása szerint meg tudja gyógyítani a cukorbetegséget, az AIDS-et és a szívbetegségeket. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a betegek felmenjenek hozzá a színpadra, és ő kiűzi belőlük a betegségformát öltött démonokat. Egy ponton azt is mondja, hogy egyszer daganatos betegséggel küzdő nő ment fel hozzá a színpadra, és amikor felért, a daganat a színpadra esett és darabokra tört.

Bár a film elég rossz minőségben található meg a YouTube-on, azért az látszik, hogy Hinn több ezres tömeg előtt prédikál és a hívei gyakorlatilag extázisban vannak. A csodák azonban látszólagosak, inkább jól megszervezett színjátékról van szó. Hinn emberei választják ki, hogy ki az a beteg, aki felmehet hozzá (egy járni nem tudó kislányt például simán elküldtek a színpadtól), és előzetesen azt is felmérik, hogy milyen betegségről van szó. Aki kerekesszékben ül, vagy a betegsége „látványos”, annak esélye sincs – erről Hinn biztonsági személyzetének egyik tagja beszélt.

A gyógyulásoknak szerves része a pénz is, a csodatevés előtt ugyanis Hinn egyházának munkatársai körbejárják a híveket és adományokat gyűjtenek. Minél nagyobb az adomány, annál nagyobb a csoda. Az egykori profi bokszoló, Evander Holyfield például egy 250 ezres csekket állított ki Hinn számára, miután az a színpadon „meggyógyította” őt szívbetegségéből. A csodás gyógyítások jól jövedelmeznek, 2019 elején Hinn vagyonát 60 millió dollárra, nagyjából 17,6 milliárd forintra becsülték.

Más kérdés, hogy mennyire hatásos a gyógyítás. A CBC kiderítette, hogy egyik meggyógyítottnak soha nem volt daganata, a másiknak romlott a cukorbetegsége, a harmadiknál pedig nem tűnt el az AIDS.

Kiemelt kép: Németh Sándor Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik