Közélet

Kisokos készült a választási csalások leleplezéséhez

Az IDEA Intézet kiadványt készített arról, mire kell odafigyelni a vasárnapi voksolásnál.

A Klubrádióban az intézet vezetője, Böcskei Balázs (aki maga is  a rádió műsorvezetője) azt mondta: kiadványuk olyan eseteket mutat be, amelyek már megtörténtek, így újra megtörténhetnek.

Ilyen választási csalás lehet a láncszavazás, ha szándékosan lemarad a pecsét a szavazólapról, de az is, ha szavazóköri delegáltat  „becsapdáznak”, kikerül a szavazókörből és nem látja, mi kerül az urnába, mi történik az utolsó fél órában, ami a legfontosabb a választás tisztasága szempontjából.

Egy esetre kitérve elmondta: ha úgy szavazunk, hogy nincs rajta pecsét, érvénytelennek számít, ezért az állampolgárnak meg kell néznie, hogy lepecsételték-e a lapot, amit kapott. A rontott, sérült szavazólapot le lehet adni.

Az IDEA Intézet azt írta, rövid kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló –
csalásokat mutatja be.

A kisokos segítséget akar adni ahhoz, mire kell figyelni a szavazólapoknál, egy láncszavazás lefülelésekor, a szavazóköri delegáltak kölcsönös kontrolljánál, a mozgóurnás visszaélésekkor, a közmunkások esetleges befolyásolásakor, vagy a szavazólapokkal való visszaéléseknél, szavazatszámlálásnál.

A példák kivétel nélkül megtörténtek, de az intézetnek nem célja, hogy növelje az állammal, a delegáltakkal szembeni bizalmatlanságot, ezért csak olyan csalásokkal foglalkozik, amelyek tipikusnak számítanak.

Kiemelt kép: Vadnai Szabolcs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik