Közélet

„Kijárja az unokám az iskolát, mire ennek vége lesz” – mondta a balesetben elhunyt rendőr édesapja

Szerdán a szakértő meghallgatásával folytatódott a XVIII. és XIX. kerületi bíróságon annak a 35 éves férfinak a pere, aki jogosítvány nélkül, részegen, két fiatal rendőrnek, Demecs Gergelynek és Windt Bálintnak a halálát okozta 2015 februárjában.

Nagyon megvisel mindenkit, hogy ennyire elhúzódik az ügy, ezért a fiam párján és Bálint apukáján kívül szerintem senki más nem jön ma el. Remélem, eljutunk a perbeszédig, mert már tényleg nevetséges, ami itt folyik. Az unokám kijárja az iskolát mire ennek vége lesz

– mondta a tárgyalás előtt Demecs László, Gergely édesapja. Miközben beszélgettünk, megérkezett a balesetben elhunyt fiának a párja is, aki a gyerekük születése előtt három hónappal vesztette el a gyerek apját. Mint mondják kész csoda, hogy a történtek után időben, egészségesen hozta világra a kisfiút.

Megérkezett a 22 éves korában elhunyt másik rendőrnek, Bálintnak az édesapja is. Mikor megkérdeztük tőle, bocsánatot kért- e tőlük a vádlott a baleset óta, csak legyintett. De ugyanez a helyzet Gergely szüleivel is.

Tőlünk sem kért bocsánatot. Az egész tárgyaláson alig volt szó arról, hogy részegen, jogsi nélkül vezetett. Az ügyvédje pedig azt akarja bebizonyítani, hogy a rendőrök a hibásak és nem ő. Senki ne mondja nekem, hogy valaki ennyire részegen is ugyanúgy kanyarodik, mint józanul. Az volt a legdühítőbb, hogy a baleset éjszakáján bevitték, de másnap délután már ki is engedték. Pedig ezt a négy évet bent is tölthette volna. Hét évet mindenképp megérdemel

– mondta határozottan Demecs.

K. Gergely az Üllői út és a Mikszáth Kálmán utca kereszteződéséhez érve szeretett volna balra kanyarodni. Ugyanebben a pillanatban szemből érkezett a kereszteződésbe a megkülönböztető jelzést még nem használó, de látható rendőrautó 136-139 km/óra sebességgel. Az ittas fiatalember ennek ellenére is levágta a kanyar ívét és megkezdte a szabálytalan balra kanyarodást. Ütközött a rendőrautóval, amely kisodródott, majd hatalmas sebességgel nekicsapódott egy taxinak.

A férfi segítségnyújtás és a mentők értesítése nélkül lelépett a helyszínről, és pár utcával arrébb leparkolt a kocsival. A helyszínelés alatt azonban visszasomfordált a környékre, a rendőrök  akkor fogták el.

A szakértői vélemény szerint K. Gergely véralkoholszintje 2,30 és 2,42 ezrelék között volt. Magyarul olyan részeg volt, hogy az alig maradt el az alkoholmérgezéstől. K. Gergely azt állította, hogy mindössze 10-20 km/ órával ment, amikor kanyarodott. Állítása szerint nem észlelte, hogy egy rendőrautó közeledik a kereszteződéshez, szirénát sem hallott, és azt sem vette észre, hogy egy másik autónak csapódott az az autó, amivel ütközött.

Két szemtanú elmondása szerint a vádlott nem állt meg, hanem folyamatos haladás közben kanyarodott.

K. Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, úgy ítélte meg, hogy biztonságosan be tud kanyarodni, közben pedig oldalra, illetve előre nézett, hogy jön-e a villamos. A szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy hibás vezetési technikának tartja, ha valaki a manőver megkezdése után akar csak meggyőződni arról, jön-e valami.

2, 4 másodperccel a baleset előtt száz méterre volt a rendőrautó. Az derül ki a reakcióból, hogy a vádlott már vissza sem fordult, mert csak az ütközés utáni pillanatban fékezett

– magyarázta a szakértő.

K. Gergely az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmulasztását elismerte, de a baleset miatt nem érezte magát felelősnek. Azt mondta, alkohol nélkül is ugyanígy kanyarodott volna.

Kiemelt képünk a szerző felvétele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik