Közélet

Ötezren kérik a kormánytól, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt

Néhány nap alatt ötezren írták alá az aHang kormánynak címzett nyílt levelét, amely arra kéri az ország vezetőit: akadályozzák meg, hogy félkatonai szervezetek masírozhassanak magyarországi településeken. A szervezet munkatársai hétfőn kézbesítették az aláírásokat a Belügyminisztériumnak.

Talán még nem késő: közbelép a kormány, hogy ne vonulhasson a Mi Hazánk Mozgalom és a Nemzeti Légó ma este Törökszentmiklóson!

– ezt remélik annak a petíciónak az elindítói, amelyet pár nap alatt ötezer ember írt alá. Az aHang tegnap átadta az aláírásokat a Belügyminisztériumban, és az aláírókkal együtt várja a kormány erőteljes közbelépését a mai törökszentmiklósi vonulással, és általában minden hasonló megfélelmlítő akcióval kapcsolatban.

Magyarországon a jellemzően szegény romák lakta területeken való „vonulás” nagyon rossz emlékeket idéz, hiszen tíz évvel ezelőtt éppen ilyen erődemonstrációk készítették elő a terepet a romákkal szembeni sorozatgyilkosságnak. Most újra ártatlan embereket, köztük gyerekeket fenyegetnek szélsőségesek pusztán származásuk miatt

– írták közleményükben.

Az aHang kampányplatform nyílt leveléhez az ötezer aláíró mellett másfél tucatnyi szervezet, köztük a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat csatlakozott.

A szélsőjobbos masírozások megfélemlítik, veszélyeztetik az ártatlan lakosságot, köztük gyermekes családokat. A korábban Magyar Gárda néven ismert félkatonai szervezetet már jogerősen betiltották. Szeretnénk, ha minden hasonló próbálkozást csírájában fojtanának el a hatóságok. Úgy gondoljuk, hogy mivel a keresztény kultúrában és a magyar jogrendben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így természetesen nem létezik „cigánybűnözés” és „cigányterror” sem. Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit

– szól a levél, amelyhez egészen addig várja a szervezet a csatlakozókat, amíg a kormány határozott lépéseket nem tesz a vonulások betiltása ügyében.

Rettegnek a romák Törökszentmiklóson
A Mi Hazánk Mozgalom erődemonstrációt szervez a településre, ahol egy férfi összevert két másikat a trafikban. Videó.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI Fotó/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik