Közélet

Fidesz: A Népszabadságot bezárató Pecina MSZP-közeli üzletember

A szocialisták üzleteltek Pecinával, a Magyar Szocialista Párt adta el az osztrák üzletember érdekeltségeinek a Népszabadság szocialista tulajdonban lévő üzletrészét

– közölte a Fidesz kedden az MTI-vel, az MSZP sajtótájékoztatójára reagálva.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes korábban az MSZP nevében kérdéseket tett fel Orbán Viktornak, egyebek mellett arról, hogy a magyar miniszterelnök miről tárgyalt egy tavalyi találkozón „a Népszabadságot bezárató” Heinrich Pecinával és miről tárgyalt az azt követő napon a most lemondott osztrák alkancellárral, Heinz-Christian Strachével. A Strache-botrány Pecina-szála miatt egy másik MSZP-s feljelentést is tett Ausztriában.

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal
Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

Pecina neve azért került elő az elmúlt héten, mert Strache alkancellár őt ajánlotta strómannak a legnagyobb osztrák bulvárlap megvásárlásához az őt csőbe húzó, magát orosznak mondó nőnek.

Heinrich Pecina egy jűtlen kezelés miatt korábban már felfüggesztett börtönre ítélt osztrák üzletember, aki 2014-ben a Mediaworks kiadó tulajdonosa lett. Nem sokkal később vásárolta meg az MSZP pártalapítványától a Népszabadság egy kisebb tulajdonrészét. Majd egy évvel később ő záratta be a lapot, és később már a napilap nélkül passzolta tovább a teljes portfóliót Mészáros Lőrincnek, akitől a központi fideszes médialapítványhoz került végül az egyik legnagyobb magyar médiacég.

Pecina később megvásárolta a három észak-kelet-magyarországi megyei lapot kiadó Russmédiát, hogy azt később szintén átjátssza a fideszes médiaholdingnak.

Orbán nem tagadta sosem, hogy van kapcsolata Pecinával: 2018 januárjában az azóta megszűnt zoom.hu írta meg, hogy Bécsben találkozott a magyar miniszterelnök az osztrák üzletemberrel. A találkozó tényét Havasi Bertalan sajtófőnök is megerősítette.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik