Közélet

Orbánnak nem árt a Strache-botrány, de szélsőjobbos barátainak igen

A Fidesz-tábor jóval hűségesebb annál, hogy egy ilyen ügy eltántorítaná.

A Klubrádiónak Mikecz Dániel azt mondta, nem ront a Fidesz
választási esélyein egyik legközelebbi külföldi szövetségesének, az Osztrák Szabadságpártnak a botránya. A Strache-ügynek nagyobb hatása lehet Németországban. A Republikon Intézet elemzője szerint az Orbán-kormány nagyon erőteljesen, nagyon hasonlóan mozgósít az EP-választásra, mint tavaly, most is a bevándorlás megállításáról beszél és várhatóan többen is mennek el szavazni, mint öt éve.

Áthallásai ellenére sem a pártnak, sem Orbán Viktornak nem árt Heinz-Christian Strache botránya. Mikecz Dániel szerint ez nem rengeti meg a Fidesz-szavazókat, akik annál sokkal hűségesebbek, minthogy egy ilyen ügy eltántorítaná őket. Az  orosz befolyás és Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátkozása sem hatott rájuk.

Büntetőjogi következménye is lehet a Strache-ügynek
Erről az osztrák kancellár, Sebastian Kurz beszélt.

Mikecz Dániel szerint a Strache-ügy Ausztrián kívül inkább a német szélsőjobbos AfD népszerűségét vetheti vissza az EP-választáson. Az elemző emlékeztetett rá, a botrányta Süddeutsche Zeitung robbantotta ki, a német sajtó azóta is arról ír, hogy Európa szélsőjobbos pártjai Putyin kihelyezett erői. Ez az FPÖ-vel gyakran párhuzamba állított AfD-re is ráéghet – tette hozzá.

Nix ugribugri, szűkülhet a mozgástér

Szintén a Klubrádióban Horváth István, volt bonni, berlini és bécsi nagykövet arról beszélt, hogy Orbán egyelőre két vasat tart a tűzben. Teszteli a szélsőjobb erejét és próbál valamennyire közel maradni az Európai Néppárthoz is. Ha Salviniék nem érik el a remélt eredményt, csak a néppárt vagy az elszigetelődés marad számára.

A Strache-ügy ártott Salviniéknek, most rosszabbak az esélyeik, mint korábban. Az osztrák kancellár nyert az ügyön (ami jó az Európai Néppártnak is), neki sok bosszúságot okozott az alkancellár, a kényes videofelvétel jó alkalmat adott a koalíció felbontására. A németeknél az utóbbi hetekben erősödik a CDU, Merkel arra készül, hogy a választások után Macron elnökkel letegye egy új, erős Európa alapkövét, amelybe be kell tagozódnia Magyarországnak is.

Hiába az orosz kapcsolat és a kínai tapogatózás Orbán a magyarokat az EU-ból nem tudja kivezetni. A kormányfő nem is megy túl közel a szélsőjobbhoz, kivárja a választások kimenetelét. Ha visszautat keres az EPP-be, akkor engedményeket kell tennie, még akkor is, ha ez nem jellemző rá – tette hozzá a volt diplomata.

 

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache a Karmelita kolostorban május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik