Közélet

„Nem működik jól az a társadalom, ahol az emberek hagyják egymást hajléktalanná válni”

A Város Mindenkié csoport a sajtótájékoztatóját az Országgyűlés épülete előtt tartotta, mert a parlament rendkívüli ülést tartott, ahol az ellenzéki pártok a gyermekes családok hajléktalanságának megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokról akartak tárgyalni.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié aktivistája azt mondta, nem működik jól az a társadalom, ahol az emberek hagyják egymást hajléktalanná válni, és nem működik jól az az állam, ami hajléktalanná teszi a saját állampolgárait.

Közölte, az Utcajogász Egyesülettel közösen készített indítványuk arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy

a hajléktalanná válás által fenyegetett vagy már hajléktalanná vált gyermekes családokat helyezze el.

A javaslat az önkormányzati lakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná, ha annak következtében elhelyezés nélkül lakoltatnának ki egy gyermekes családot – ismertette. A javaslat önmagában nem elég a lakhatási válság megszüntetéséhez, de ez egy olyan civilizációs minimum, amit a társadalom túlnyomó többsége támogat – fogalmazott.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője embertelennek és elfogadhatatlannak nevezte a gyermekes családok kilakoltatását. Magyarországon nagyon sok embernek kell szembenéznie a kilakoltatás rémével, a rendszerváltozás óta regnáló kormányzatok pedig adósak azzal, hogy kezeljék a problémát – jelentette ki. Költségvetési forrásokat szorgalmazott egy bérlakásépítési programra, illetve egy, az anyagi nehézséggel küzdő családok helyzetén javító szociális csomagra.

Szabó Szabolcs (független) a „minimum minimumának” nevezte, hogy a kisgyermekeket anyagi okok miatt ne szakítsák el a szüleiktől.

Szél Bernadett Facebook-oldalára posztolt egy képet a félig üres Országgyűlésről. A Fidesz nem vett részt a lakhatási válságról szóló rendkívüli kormányülésen, így az határozatképtelenné vált.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik