Közélet

Jogerősen vesztett a nemzeti konzultáció miatt perelő Ahmed H.

Azért akart elégtételt, mert még nem volt ellene jogerős ítélet, amikor azt híresztelte róla a kormány, hogy elítélték.
Kapcsolódó cikkek

Jogerősen elutasította a bíróság Ahmed H. keresetét, amelyben a terrorizmusért elítélt férfi annak megállapítását kérte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette jó hírnevét a nemzeti konzultációban szereplő egyik kijelentéssel. Erről a kormánypárti Magyar Nemzet ír.

„Nincs rosszabb a terrorizmusnál” – mondta a terrorizmusért elítélt férfi, aki beperelte a magyar kormányt
Ahmed H. a röszkei zavargások legfontosabb szereplője lett. Jogerősen öt év börtönt kapott terrorizmusért, mert kövekkel dobálta a rendőröket. Hamarosan feltételesen szabadlábra helyezik, majd kiutasítják az országból. De előtte még beperelte a magyar kormányt a nemzeti konzultáció miatt.

A konzultációban az a szöveg szerepelt, hogy „egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H.-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték”. A férfi kifogásolta, hogy a kérdőív szerint elítélték, pedig akkor még csak nem jogerős ítéletet hirdettek az ellene zajló büntetőperben. Minden kézbesített kérdőív után egy forintot, összesen nyolcmillió forintot követelt Rogán Antal tárcájától.

Szerdán a Fővárosi Ítélőtábla az első fokú döntést helybenhagyva elutasította a keresetet. A testület kimondta: bár fel kellett volna tüntetni a konzultációban, hogy az Ahmed H. elleni ítélet nem jogerős, de úgy vélték, hogy a szír férfi társadalmi megítélésében a szöveg azon része meghatározó, hogy köveket dobott a rendőrökre.

Ahmed H-t a röszkei határátkelőnél 2015-ben kitört zavargásokban való részvételéért öt év börtönre ítélték és kiutasították az országból, jelenleg idegenrendészeti őrizetben van. (Archív fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik