Közélet ep-választás
Budapest, 2019. május 2.
Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án.
MTI/Mohai Balázs

Most sem lesz sok körzetben ellenzéki szavazatszámláló delegált

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson nagyon sok olyan választókörzet volt, ahol nem volt ellenzéki delegált, így nem tudták ellenőrizni, hogy minden szabályos és pontos volt-e. A Fidesz-KDNP-t újabb kétharmadhoz segítő választás után több ellenzéki politikus is fogadkozott, hogy ez tűrhetetlen, nem ismétlődhet meg még egyszer a helyzet.

Úgy tűnik, megismétlődik.

Másfél hét múlva európai parlamenti választás lesz. E hét csütörtök délutánig jelenthetnek be delegáltakat a helyi szavazatszámláló bizottságokba az induló pártok. Több mint 10 ezer körzet van, körzetenként 2 megfigyelőt küldhet egy párt, és van 9 pártlista. Ez így azt jelenti, hogy 180 ezer megfigyelő a maximum. Eddig azonban csupán 1500 megfigyelő jött össze az ellenzéki pártoknak – tudta meg a Népszava.

Persze van még másfél nap a határidőig, na de akkor is elég vékonynak tűnik az, ahogyan az ellenzék hozzááll a megfigyelők küldéséhez. (Végleges adat jövő hét elejére várható.)

De nem csak ez az érdekesség a május 26-i választás szemmel tartása körül. A választás tisztaságának ellenőrzését általában rá szokták bízni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ). A Népszava szerint azonban most nem vesznek részt az EBESZ megfigyelői a magyarországi EP-választáson. Ez akkor is kissé meglepő, ha az EP-választást minden uniós tagállamban egyszerre tartják, tehát az EBESZ-nek ilyenkor meg kell osztani kapacitásait, embereit a 28 tagállam között. Magyar ellenzéki képviselők pár hónapja kérték az EBESZ részvételét a magyarországi voksolás ellenőrzése céljából.

Kiemelt kép: Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények