Közélet

Most sem lesz sok körzetben ellenzéki szavazatszámláló delegált

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson nagyon sok olyan választókörzet volt, ahol nem volt ellenzéki delegált, így nem tudták ellenőrizni, hogy minden szabályos és pontos volt-e. A Fidesz-KDNP-t újabb kétharmadhoz segítő választás után több ellenzéki politikus is fogadkozott, hogy ez tűrhetetlen, nem ismétlődhet meg még egyszer a helyzet.

Úgy tűnik, megismétlődik.

Másfél hét múlva európai parlamenti választás lesz. E hét csütörtök délutánig jelenthetnek be delegáltakat a helyi szavazatszámláló bizottságokba az induló pártok. Több mint 10 ezer körzet van, körzetenként 2 megfigyelőt küldhet egy párt, és van 9 pártlista. Ez így azt jelenti, hogy 180 ezer megfigyelő a maximum. Eddig azonban csupán 1500 megfigyelő jött össze az ellenzéki pártoknak – tudta meg a Népszava.

Persze van még másfél nap a határidőig, na de akkor is elég vékonynak tűnik az, ahogyan az ellenzék hozzááll a megfigyelők küldéséhez. (Végleges adat jövő hét elejére várható.)

De nem csak ez az érdekesség a május 26-i választás szemmel tartása körül. A választás tisztaságának ellenőrzését általában rá szokták bízni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ). A Népszava szerint azonban most nem vesznek részt az EBESZ megfigyelői a magyarországi EP-választáson. Ez akkor is kissé meglepő, ha az EP-választást minden uniós tagállamban egyszerre tartják, tehát az EBESZ-nek ilyenkor meg kell osztani kapacitásait, embereit a 28 tagállam között. Magyar ellenzéki képviselők pár hónapja kérték az EBESZ részvételét a magyarországi voksolás ellenőrzése céljából.

Kiemelt kép: Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik