Közélet
Budapest, 2019. január 24.
Hollik István kormányszóvivõ a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszterrel közösen tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2019. január 24-én.
MTI/Máthé Zoltán

Közzétette a kormány, hogy miről egyeztetett a babaváró támogatás kapcsán

Azt próbálják alátámasztani, hogy „Brüsszel” meg akarja akadályozni a támogatást, de ilyesmi nem derül ki a dokumentumokból.

A magyar kormány nyilvánosságra hozta azoknak a telefonos egyeztetéseknek az összefoglalóit, amelyeket a babaváró támogatással kapcsolatban folytattak az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának illetékeseivel.

A kormány szerint az Európai Bizottság támadja a babaváró támogatást, Kubatov Gábor Fidesz-alelnök pedig úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel a magyar kormány babaváró támogatását mondvacsinált indokokkal akarja eltörölni”. Ehhez képest az Európai Bizottság versenypolitikai szóvivője azt mondta: nincs folyamatban vizsgálat, és a Bizottság nem fogalmazott meg semmiféle hivatalos álláspontot az ügyben.

Erre válaszul Hollik István kormányszóvivő kijelentette: „ha a Bizottság tagadja az egyeztetések tényét, a Kormány akár holnap kész nyilvánosságra hozni az egyeztetések jegyzőkönyvét”, erre került most sor.

A közzétett dokumentumokból az derül ki, hogy a magyar kormány illetékes minisztériumainak képviselői telefonos egyeztetést folytattak a Versenypolitikai Főigazgatóság banki támogatásokért felelős munkatársaival, amelynek lényege, hogy a 100 százalékos állami kezességvállalás uniós versenyjogi értelemben állami támogatást jelent-e a bankok szintjén. Korábban az Európai Bizottság is elismerte, hogy a hitelprogram kapcsán a magyar hatóságok kezdeményeztek egyeztetést, vagyis Hollik állításával szemben nem tagadták, hogy ezekre sor került.

Az összefoglalók tanúsága szerint az Európai Bizottság több javaslattal is élt a kormány felvetéseire. A május 3-i telefonos egyeztetés során elhangzott, hogy ha a kezességvállalás és a kamattámogatás mértékét egyaránt 80 százalékra csökkentenék, a hitelfelvevők érdekeltté válnának abban, hogy a legjobb ajánlatot keressék meg a piacon, így kizárható lenne az előny a bankok szintjén. Egy másik javaslat pedig arról szólt, hogy nem tartalmazna előnyt a kamat, ha a mértéke nem haladná meg a kölcsön futamidejével összevethető lejáratú állampapír hozamát.

Hollik vasárnapi sajtótájékoztatóján azt is kifogásolta, hogy az Európai Bizottság nem adott előzetes engedélyt a babaváró támogatásra. Ugyanakkor az április 15-i egyeztetésen a Bizottság jelezte: 80 százalékos kamattámogatás és kezesség esetén hajlandó lenne megerősítő levelet kiadni, amiben jelezné, hogy a rendelkezésre álló információk alapján úgy véli, hogy az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények