Közélet

Havi 10 ezres ösztöndíjat ad Magyarbóly az elsősöknek

Az a kisdiák, aki ősztől Magyarbóly iskolájában kezdi meg tanulmányait, négy éven át havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kap a baranyai falu önkormányzatától — tudta meg a Népszava.

A horvát határ melletti, 970 lelkes község vezetése annak hatására hozta meg erről határozatát, hogy

a község iskolájának első osztályába egyetlen tanuló sem jelentkezett.

Magyarbóly független polgármestere, Blázsovics Attila a lapnak azt mondta: a rendszerváltás előtt még 250-en jártak az 1838-ban alapított iskolába, ám a diákok létszáma az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, jelenleg már csak 82-en tanulnak az intézményben.

Ősszel – gyerek híján – nem indul az iskolában első osztály. A négy falu által fenntartott magyarbólyi óvodában 53 gyerekről gondoskodnak, ám ősztől csupán három gyerek lép tovább az iskolába. Azonban ő szüleik sem a magyarbólyi, hanem a beremendi, illetve a villányi iskolát választották.A Népszava szerint a falu vezetői attól félnek, hogy a kisiskolások ingáztatásának szokása mostantól még inkább elterjed a magyarbólyi szülők körében, és ennek hatására az alacsony diáklétszám miatt gazdaságtalanul működtethető magyarbólyi intézményt a mohácsi tankerület előbb-utóbb bezárja, megszünteti.

Kiemelt kép: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik