Közélet

Fidesz-tagság: Navracsics örül, hogy nem most kell döntenie

A magyar EU-biztos abban bízik, rendeződik a viszony és a Fidesz visszatér a Néppártba.

Az Azonnali a nagyszebeni EU-csúcs előtt készített nagyinterjút Navracsics Tiborral, aki a legtöbb esetben kitérő választ adott. Arra is, ki a jobb főnök, Juncker vagy Orbán? Szerinte más típusúak, más a helyzetük is: Jean-Claude Juncker inkább koordinál, egy 28 nemzetiségű, négy pártból álló Bizottságot tart össze, míg Orbán Viktor a szó szoros értelmében vezet egy kétharmados kormányt. A kormányfővel rendszeresen szokott beszélgetni, utoljára hétfőn találkoztak, miután Orbán bejelentette, nem támogatja Manfred Weber csúcsjelöltségét.

Erről nem beszéltek, de Navracsics Tibor szerint a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. Abban bízik, hogy rendeződik a viszony, a Fidesz visszatér a Néppártba. Azt a kérdést megkerüli, ő maga maradna-e Fideszben, ha mégsem így lenne.

Biztosi mandátuma lejárta után dönt a visszatérésről. Veszprémi polgármester addig nem lenne, amíg Porga Gyula vezeti a várost. Politikai merényletnek tartaná, ha a barátja ellen fordulna.

Az interjú egyik legárulkodóbb részét a kérdésekkel együtt idézzük.

– A mai állapotában belépne a Fideszbe?

– Hála a jó égnek, hogy nem most kell ezt a döntést meghoznom.

– Hála a jó égnek?

– Igen, mert már tagja vagyok tizenöt éve.

– Akkor eszerint nehéz döntés lenne.

– Egy kiérlelt döntés lenne.

Biztosként az Európai Bizottságon belül nem bírálták azért, mert fideszes, de máshol megkapta, hogy egész jó fej ahhoz képest, amilyen pártból jön. A Fidesz döntése szerint nem lesz EP-képviselő, noha szerette volna az elmúlt öt évben kiépített európai kapcsolatrendszerét az ország javára fordítani. Az uniós biztosnak szánt Trócsányi Lászlónak adna tanácsot, ha kérne, de még egyszer se kereste.

Nem árulja el, van-e a kormánynak olyan uniós szinten bírált döntése, amit ő már nem vállalt volna igazságügyi miniszterként, vagy volt-e neki személyesen olyan döntése, amit már megbánt. Azt mondja,

az ember ne legyen önostorozó, mert akkor még sokkal többen állnak be a sorba, hogy ostorozzák.

Párttársával, Deutsch Tamással ellentétben úgy látja, nemcsak  Nyugat-Európa nézi le Kelet-Európát, fordítva is igaz.

Míg a nyugat-európaiak számára a kelet-európaiak sokszor bárdolatlannak vagy civilizálatlannak, addig a kelet-európaiak számára a nyugat-európaiak meg puhának, elvarázsoltnak tűnnek.

Navracsics Tibor ezt követően beszél egyebek mellett a nyelvtanulás fontosságáról, de nem minősíti a kormány döntését a kötelező nyelvvizsgáról, mert oktatási biztosként ezt nem teheti.

Navracsics: Remélem, nem arra gondolnak, hogy én támadom Magyarországot
És mintha abban sem lenne teljes biztos, hogy Juncker támadja.

Kiemelt kép: 24.hu/Bárdi Bálint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik