Közélet

Kiszivároghattak a történelemérettségi esszétémai, feljelentést tettek

A 24.hu szerdán több forrásból is úgy értesült, hogy egy nappal a szerdai írásbeli történelemérettségi előtt kiszivárgott a vizsga négy esszétémája, ami a közösségi médián keresztül több érettségiző diákhoz is eljutott.

Eszerint többen is a vizsga előestéjén már tudhatták, hogy a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kapnak esszéfeladatot az érettségi második részében.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Oktatási Hivatalt, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk:

2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.

Az esszéknél a diákoknak kétféle feladatot kell megoldaniuk: egy rövidet, amit körülbelül 100-130 szóban írnak meg, valamint egy hosszút, aminél 210-260 szó a meghatározott terjedelem.

Lapunknak egy végzős gimnazista azt írta, az osztályukból többen megkapták (különböző forrásból) azt az üzenetet, amely valószínűsíti a később a feladatsorban valóban visszaköszönő témaköröket, és volt, akinek arra hivatkoztak, hogy a forrás részt vesz a feladatsorok összeállításában.

Legutóbb 2005-ben, a kétszintű érettségi rendszer bevezetésekor szivárgott ki a matekérettségi feladatsora a vizsga előtti este. Az oktatási tárca akkor megsemmisítette az írásbeli eredményt, és akinek szüksége volt a továbbtanuláshoz az eredményre, annak újra le kellett tennie a középszintű vizsgát.

Az Oktatási Hivataltól megkérdeztük, hogy milyen lépések várhatók a mostani, feltehetően kiszivárogtatott történelemérettségivel kapcsolatban, de erre nem kaptunk választ.

A túl nehéznek tartott matekérettségi miatt mindeközben petíciót indítottak a diákok, mostanáig több mint harmincezren írták alá, és tüntetést is szerveznek.

Itt vannak a történelemérettségi nem hivatalos megoldásai
Az Eduline egy szaktanárral oldatta meg a feladatokat.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik